Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fortsatt lågt intresse från industrin

Även i år lyser de stora läkemedelsföretagen med sin frånvaro på farmaceutstudenternas arbetsmarknadsdagar i Uppsala och Göteborg. Astra Zeneca kommer i år – men bara för att göra en specifik rekrytering.

I fjol deltog för första gången inget av de stora internationella läkemedelsbolagen vid farmaceutstudenternas arbetsmarknadsdagar Pharmada i Uppsala och Alarm i Göteborg.

Så sent som 2011 deltog fem internationella läkemedelsbolag – Actavis, Baxter, Astra Zeneca, Novartis och Lilly – på Pharmada-dagen.

Årets Pharmada i Uppsala genomförs på torsdag och Alarm i Göteborg i morgon tisdag.

Astra Zeneca finns representerade på båda ställena i år – men bara för att utföra intervjuer inför en specifik rekrytering.

Bolaget söker en apotekare som väntas bli legitimerad under sommaren 2014 för en försäljningsinriktad tjänst med bas i Jönköping.

Sandra Ingel är projektledare för årets Pharmada.

– Vi har verkligen försökt få med läkemedelsbolagen, men tråkigt nog verkar det dödfött. Deras behov verkar inte vara jättestort i nuläget, till skillnad från apoteksbranschen. I de fall läkemedelsbolagen över huvud taget svarar på frågan hänvisar man ofta till att man i första hand söker ingenjörer eller andra kompetenser. Astra Zeneca tackade först nej, men återkom senare angående den specifika rekryteringen av en apotekare, säger Sandra Ingel.

Pharmada har i år preliminärt 30 utställare, mot 38 i fjol.

Ervin Alic, rekryteringsansvarig på Sveriges Farmaceuter, tycker ändå att det är positivt att Astra Zeneca valt att göra anställningsintervjuer under arbetsmarknadsdagarna.

– Jag tror att det är ett smart drag att, som Astra Zeneca, göra intervjuer inför konkreta rekryteringar. Många möten under sådana här dagar utmynnar annars i ett “läs mer på vår hemsida”. Många utställare genomför visserigen kontaktsamtal men det betyder inte alltid att det finns några lediga jobb.

Andra läser