Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Åkerman slutar på Läkemedelsverket

Socialdepartementet påbörjar en rekryteringsprocess för en ny generaldirektör för Läkemedelsverket. Nuvarande GD Christina Åkerman slutar efter sommaren.

Tomas Ekvall, HR-chef på verket, gick vid lunchtid idag ut med följande information till medarbetarna under rubriken ”Rekryteringsprocess för ny GD inleds”:

”GDs sexåriga förordnande löper ut 31 augusti i år. Socialdepartementet kommer därför att nu påbörja en rekryteringsprocess för nästa sexårsperiod. Information kommer att ges så fort ny tillkommer”.

Det innebär i praktiken att den nuvarande generaldirektören Christina Åkermans förordnande inte kommer att förlängas, eftersom detta bara skulle kunna förlängas med tre år.

– Att departementet väljer att redan nu inleda en rekrytering för en sexårsperiod innebär att den nuvarande generaldirektören Christina Åkerman inte kommer att fortsätta, bekräftar Tomas Ekvall till Svensk Farmaci.

Christina Åkermans förordnande löper ut den 31 augusti i år.

Svensk Farmaci har vid flera tillfällen skrivit om den kritik som framförts mot Christina Åkermans ledarskap, se artiklar länkade nedan.

– Jag tolkar det här som att regeringen helt enkelt fått nog, kritiken mot generaldirektörens ledarskap har liksom aldrig velat ta slut, säger en extern branschbedömare till Svensk Farmaci.

Men enligt Johan Ingerö, presschef hos Göran Hägglund, har GD-bytet inte med kritiken att göra.

– Leder man en stor organisation genom stora förändringar uppstår det alltid kritik. Christina Åkerman fick ett tydligt förändringsmandat och har också använt det väldigt väl. Hon utnämndes inte för att upprätthålla någon status quo, säger Johan Ingerö till Biotech Sweden.

Huvudargumentet för bytet är i stället att regeringen vill “ha en generaldirektör med längre perspektiv”, som kan finnas kvar under de kommande sex åren.

Mest läst