Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bättre läge för irakisk apotekare

Läget har ljusnat för Angal Bakos, den irakiska apotekaren som hotades av utvisning 2012 när hon jobbade på apotek under tiden som asylsökande. För att få arbetstillstånd krävdes en jobbig resa tillbaka till Irak.

I nr 1/12 berättade Svensk Farmaci om den irakiska apotekaren Angal Bakos, som arbetat som apoteksassistent på P/S Apotek i Stockholm (numera uppköpt av Lloyds Apotek) sedan juni 2011.

Hon kom till Sverige som asylsökande 2010 och ville använda väntetiden till att praktisera på ett svenskt apotek. Efter många nej träffade hon Kerstin Parment, vd på dåvarande P/S Apotek, och fick börja där som praktikant. När hon fick det tillstånd som krävs för att arbeta som asylsökande anställdes hon.

Men sedan avslogs såväl hennes asylansökan, ett överklagande till Migrationsöverdomstolen och en ansökan om arbetstillstånd. Angal Bakos och hennes familj fick besked från Migrationsverket att de måste lämna Sverige, om inte skulle ärendet överlämnas till polisen.

Läget såg mörkt ut men ett sista halmstrå var att ansöka om arbetstillstånd från hemlandet.

– Jag åkte tillbaka till Irak sommaren 2012 och sökte därifrån. Det gick vägen, tillståndet beviljades och jag kunde efter hemkomsten fortsätta arbeta som apoteksassistent, säger Angal Bakos till Svensk Farmaci i dag.

Arbetstillståndet ger nu Angal Bakos möjlighet att, efter kompletterande studier, ansöka om svensk apotekarlegitimation.

– Jag jobbar idag 75 procent som apoteksassistent och studerar två dagar i veckan. Jag hoppas så snart som möjligt bli klar med studierna och ansöka om en svensk apotekarlegitimation, säger hon.

När Lloyds köpte P/S Apotek i fjol krånglade det till saker ytterligare för Angal Bakos.

– Det krävs en ny ansökan om arbetstillstånd om arbetsplatsen byter ägare, det räknas ungefär som att man bytt arbetsplats. Så nu väntar jag återigen på svar från Migrationsverket, säger Angal Bakos.

Andra läser