Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Beresta läkemedel

BLOGG: Parallellimporterade läkemedel ger apoteken klirr i kassan, men vad hände med miljötänket? Svensk Farmacis bloggare Isabella Stenmark skriver om blisterkartor som fraktas runt i Europa på gott och ont.

Parallellimporterade läkemedel har förbryllat mig allt sedan min apotekspraktik.

Vadå ompackade originalläkemedel?

Med handen på hjärtat var jag till en början inte helt övertygad. Det såg suspekt ut med förpackningar och blisterkartor, där text klistrats över med ny text.

Trots att jag kände till konceptet i teorin, var det inte helt lätt för mig som apotekarelev att särskilja ett vanligt generiskt utbyte från ett byte mellan ett direktimporterat och parallellimporterat läkemedel.

Särskilt inte då, när det parallellimporterade läkemedlet inte hade samma namn som det direktimporterade läkemedlet. Med andra ord, det tog tid innan jag lärde mig konceptet i praktiken.

Än idag kan jag snubbla över orden när jag ska försöka expediera Prilect motsvarande Cipralex. ”Det är originalpreparatet… Men det ompackat och har ett namn på kartongen och ett annat på blisterkartan. Men det är exakt samma, jag lovar. Alltså ingen kopia…

Det brukar sluta med att jag visar var på förpackningen det står att det är ett ompackat originalpreparat. Ibland går det hem, ibland gör det inte det.

Eftersom öppenvårdsapotek i dagsläget inte tjänar särskilt mycket pengar på att sälja receptbelagda läkemedel, kan vi förutom att sälja egenvårdsvaror, faktiskt tjäna pengar på att sälja parallellimporterade läkemedel.

Jag tycker det är kul att den möjligheten finns. Arbetar man effektivt med lagerhållningen är det möjligt att enkelt dra in en extra slant. Och pengar måste in, det vet vi.

Men jag undrar vart utvecklingen är på väg? Är det rimligt att det ska vara mer lönsamt att sälja ett läkemedel som fraktats fram och tillbaka i Europa, framför att sälja ett direktimporterat?

Det här kan jag utveckla hur mycket som helst. Men till exempel, vad hände med miljömedvetandet?

Vidare, jag upplever att kunder ofta lämnar synpunkter på att fler tabletter går sönder när de måste tryckas ut ur en blisterkarta som märkts om, eftersom det blir dubbla lager av folie. Är det en depotberedning är det inte alls bra.

Själv upplever jag tyvärr att parallellimporterade läkemedel restnoterar ideligen. Är det då ett vanligt förekommande läkemedel kan det bli pinsamt, särskilt om apoteket valt att inte lagerhålla det direktimporterade läkemedlet som då oftast finns tillgängligt hos grossisten.

Trots detta tycker jag ändå att det är kul med parallellimport. Apoteken ska få tjäna pengar på receptbelagda läkemedel.

Det ska inte vara något fult.

Isabella Stenmark

Andra läser