Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Lloyds säljs i alla fall

Efter ett misslyckat försök har nu tyska Celesio, som äger Lloyds apotek i Sverige, och amerikanska McKesson kommit överens. McKesson köper en majoritet av Celesio och blir ny ägare av de svenska apoteken.

Lloyds apotek i Sverige kommer att bli amerikanska. Det meddelar den tyska ägaren Celesio nu på morgon. Om, och i så fall hur, det kommer att påverka de svenska apoteken är i dagsläget oklart.

– Jag hänvisar till det tyska huvudkontoret eftersom det här är en ägarfråga, säger Ros-Marie Grusén, vd på Lloyds i Sverige.

Men på huvudkontoret finns det ingen som kan svara på hur affären kommer att påverka de svenska apoteken.

Affären mellan Celesio och McKesson har varit på gång sedan i höstas och bara för någon veckan sedan meddelade Celesio att affären inte blir av. Det amerikanska företaget hade inte lyckats locka över tillräckligt många aktieägare för att uppfylla de tyska reglerna. Men nu har de båda företagen ändå lyckats få affären i hamn.

– Jag är glad att affären med McKesson blir av. Med det här steget lägger vi en fantastisk grund för att uppnå tillväxt och för att uppnå marknadsledande positioner, säger Marion Helmes, finanschef för Celesio i ett pressmeddelande.

Celesio driver idag apotek i minst 14 länder. Vid sidan av Lloyds i Sverige driver man bland annat kedjan Vitusapotek i Norge. Bolaget är också en mycket tung aktör på grossistsidan i Europa.

Mest läst