Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Fortbilda dig via podcasts”

Jag har i tidigare inlägg propagerat för twitter och dess överlägsenhet när det kommer till snabb, enkel kommunikation och informationsspridning.

I detta inlägg tänkte jag dela med mig av ett annat medium som jag ägnar en hel del av min fritid åt att konsumera, nämligen podcasts.

Jag anar att de flesta av er vet vad en podcast är, men för den oinvigde bjuder jag på följande definition: Det är en metod som möjliggör att lyssna på radio/ljudfiler närhelst du vill oftast via din smartphone eller dator (och det är gratis).

Genom att välja vilka program man vill prenumerera på behöver man endast lyssna på dem man är intresserade av.

Detta är ett väldigt bekvämt och underhållande sätt att ta till sig kunskap och om du inte redan är en podcastlyssnare, skaffa en smartphone och bli det!

Sedan jag upptäckte pods ägnar jag större delen av min tid när jag är ensam åt att lyssna (främst cykelturen till och från jobbet). Detta har lett till att jag har hittat en del favoriter efter allt provlyssnande och sökande efter kvalitetspods.

Detta har inte varit helt lätt eftersom podcastdjungeln kan både vara djup och svåråtkomlig beroende på vilken podcastspelare man använder.

Det kan vara ett problem att filtrera fram guldklimparna från gruset. Även om man begränsar sökningen till att endast innefatta medicinska eller vetenskapliga podcasts så finns det fler än vad som är överblickbart.

Därför vill jag gärna dela med mig av några guldklimpar jag har hittat, så att du slipper ägna månader åt att leta och istället sätta igång med lyssnandet (listan är utan inbördes ordning):

Medscape Pharmacists podcast: Ges ut av amerikanska Medscape som är en utbildnings/nyhetsportal för sjukvårdspersonal. Just denna pod riktar sig till farmaceuter och förmedlar ganska kort och koncis (ca 5 min) men ändå tillräckligt djupgående läkemedelsinformation. Ett bra och lagom ansträngande sätt att underhålla sin kompetens på fritiden.

Ronden: En av mina favoriter. Den bestod ursprungligen av tre läkare, för närvarande endast två, som konverserar om allt mellan högt och lågt, men utgångspunkterna för ämnena som behandlas är sjukvården och läkaryrket. Man kan ju lätt dra den förhastade slutsatsen att pratet frekvent mynnar ut i nördiga sidospår och medicinskt fikonspråk när man läser den beskrivningen, men så är inte fallet. Dynamiken och humorn gör det hela väldigt lättsmält och intressant på samma gång. Det är både roligt och nyttigt att kunna få en liten inblick i läkarnas vardag på det här sättet.

Generalisterna: En ganska ny podcast för mig. Den består av tre allmänläkare som diskuterar utifrån allmänläkarens perspektiv på sjukvården. Det lilla jag lyssnat uppfattar jag denna vara mer i syfte att informera allmänheten om medicin och läkemedel än Ronden. I vilket fall en pod som jag lär tillägna några framtida cykelturer till och från jobbet åt.

Fysiopodden: Ett gäng underhållande sjukgymnaster (eller fysioterapeuter för att vara korrekt) som främst pratar om rörelseapparaten, träning och behandlingar kopplat till smärta.

Skeptikerpodden: Behandlar vetenskaplighet och ifrågasätter pseudovetenskap och vidskepelse. Har tyvärr inte hunnit lyssna alltför mycket, men programidén låter god i mina öron.

Radiolab: En väldigt bred podcast från USA som främst riktar in sig mot naturvetenskapliga fenomen. Det är främst avsnittet Patient Zero (nov 2011) som jag tycker man ska ge en chans. Berättar om teorin om vart och hur HIV viruset uppstod.

P3 dokumentär: En skattkista av otroligt välgjorda dokumentärer att ta del av när man har tid. Tycker man ska lyssna på alla, men om man är en hardcorefarmaceut som endast vill lyssna på läkemedel är avsnitten om Neurosedynkatastrofen (2006), Piratpillren och striden om HIV-medicinerna (2010) att rekommendera. Övriga i angränsande områden är Dråpmisstänkta barnläkaren (2013), Tvångssteriliseringarna (2006) och HIV-skräcken (2007).

Vetenskapsradion: Behövs väl ingen närmare beskrivning än att säga att det är korta vetenskapsnyheter från P1. Ett bra sätt att få snabb koll på om någon stor läkemedelsnyhet fått ett sådant genomslag att det snappats upp av konventionell radio. Ett tips från coachen är att få in rutinen att halvlyssna medan man borstar tänderna på morgonen.

Denna lista gör självklart inga anspråk att vara fullständig. Lämna gärna tips i kommentarsfältet om du sitter och ruvar på en favoritpod som inte är nämnd här.

Avslutningsvis måste jag ägna några rader till att beröra elefanten i rummet: Var finns den första svenska apotekare/receptarie-podcasten? Jag efterlyser i alla fall en. Jag lyckades häromdagen hitta Ingenjörspodden från Sveriges Ingenjörer i den svårframkomliga Itunes-djungeln. Varje avsnitt vigs åt en mer eller mindre berömd ingenjör att berätta om dennes livsresa och yrkesliv. En utomordentligt bra idé i mina öron!

Vi farmaceuter pratar ofta om problem att rekrytera studenter till våra utbildningar och anonymitet bland allmänheten. Att skapa en pod är en enkel rivstart till att förändra situationen.

Så en shout out till Sveriges Farmaceuter (eller någon annan organisation?): Att göra ett pod-generikum av systerförbundet Sveriges Ingenjörers pod lär inte vara förbjudet ;).

Henrik Cam

Andra läser