Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Unika apotekare går i mål i Lund

Svensk Farmaci har tidigare uppmärksammat samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Lunds universitet, där tidigare AstraZeneca-anställda med akademisk examen från kemi- eller biologiutbildningar genomgått apotekarprogrammets senare delar.

Eftersom studenterna kunnat tillgodoräkna sig de första åren blir de vid avslutningen examinerade som apotekare och kan söka legitimation.

Utbildningssatsningen är ett EU-projekt av engångskaraktär och har haft en profilering mot klinisk farmaci.

Nu på fredag är det dags för avslutning på Biomedicinskt centrum i Lund.

Tommy Eriksson är apotekare, adjungerad professor vid Lunds universitet och programdirektör.

– Fyra av tolv har redan fått jobb inom apotekssektorn, trots att de knappt börjat söka arbete. Ingen har ännu fått jobb inom klinisk farmaci men Region Skåne kommer antagligen att ha en ny rekryteringsrunda inom kort och då lär de här personerna ligga utmärkt till. I Skåne har apotekare en nyckelroll i tillämningen av Socialstyrelsens nya föreskrifter om läkemedelsgenomgångar, säger Tommy Eriksson.

Hur skulle du beskriva den här studentgruppen?

– Tack vare sin arbetslivserfarenhet är de på ett sätt överlägsna ”vanliga” apotekare som utexamineras i 25-årsåldern. De här personerna har ju jobbat inom industrin, ofta i 10-12 år, och har både livserfarenhet och kompetens om läkemedel på produktnivå. Vad vi tillfört med utbildningen är framför allt fördjupad kunskap inom användning, säger Tommy Eriksson.

Andra läser