Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tamro-vd säger adjö

Hans Wahlén, vd på Tamro sedan tio år, går i pension och avtackas idag. Läs Svensk Farmacis tillbakablickande intervju med branschprofilen som inte var imponerad av det företag han tog över för tio år sedan.

– Jag är 66 fyllda och har äntligen hunnit få möjlighet att frigöra mig från arbetet, säger Hans Wahlén, som sedan i somras är bosatt i Österrike.

Hans Wahlén är ett välkänt ansikte i läkemedelssverige. Efter en civilekonomutbildning började han på Astra som läkemedelskonsulent 1974, blev sedermera marknadschef i Södertälje och sedan vd på svenska Parke Davis 1988.

1991 tog han rollen som ansvarig för dåvarande Pharmacias marknadsbolag, där han stannade till Pfizers övertagande 2003. Då blev han övertalig, men sökte sig snart till läkemedelsgrossisten Tamro, där han nu hunnit sitta på vd-stolen i ganska exakt ett decennium.

– Det fanns två skäl till att jag valde att gå till Tamro. Dels hade jag från tiden inom läkemedelsindustrin en klar bild av bolaget, och jag var inte imponerad. Det andra var att det var tydligt att en avreglering av apoteksmarknaden inte var långt borta, så det fanns en möjlighet att få vara med om något som inte händer så ofta, säger Hans Wahlén.

Tamro ägs av det tyska konglomeratet Phoenix, som även gjorde en kortlivad satsning på den omreglerade apoteksmarknaden, Apotek 1.

Hur ser du på Phoenix ”apoteksäventyr” i Sverige i efterhand?

– Det antogs allmänt att Phoenix skulle gå in och buda på de stora apoteksklustren som frigjordes vid omregleringen. Men ägare och finansiärer sade nej. Då var det logiskt och klokt att avveckla det som hade startats, säger Hans Wahlén.

Hur vill du, i korthet, beskriva Tamro av idag?

– Vi är den enda oberoende och renodlade läkemedelsdistributören i Sverige idag utan kopplingar till läkemedelsindustrin eller apotekssektorn. Vi har hittat den distributionslösning som dominerar på den svenska marknaden, något som var långt ifrån självskrivet innan omregleringen av apoteksmarknaden.

På måndag offentliggörs vem som tar över vd-stolen på Tamro.

Andra läser