Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny apotekare i LV:s ledningsgrupp

Apotekaren Eva Andersson har utsetts till utvecklingsdirektör på Läkemedelsverket och tar plats i ledningsgruppen. Hennes tid på branschföreningen Privattandläkarna var turbulent och föreningens årsmöte 2012 beviljade henne inte ansvarsfrihet. UPPDATERAD 3/12

Enligt bekräftade uppgifter till Svensk Farmaci har apotekaren Eva Andersson tillsatts som utvecklingsdirektör på Läkemedelsverket och tagit plats i ledningsgruppen.

Hon började på verket den 18 november.

Senast var Eva Andersson statens utredare av läkemedelsförsörjningen i kristid. I augusti skrev vi om hennes slutbetänkande.

Eva Andersson har tidigare bland annat varit biträdande driftchef på Apoteket AB och ledamot i regeringens välfärdsutvecklingsråd. Hon har också varit chef för Life Science inom KPMG och vice vd på bolaget Lentus AB.

Eva Andersson var också under en period fram till 2011 generalsekreterare för branschföreningen Sveriges Privattandläkarförening (”Privattandläkarna”).

Under föreningens årsmöte 2012 beviljades inte föreningens styrelse och den tidigare generalsekreteraren Eva Andersson (som då slutat) ansvarsfrihet. Detta bland annat eftersom stora ersättningar, enligt revisionsrapporten, hade betalats ut till generalsekreteraren.

Enligt revisionsrapporten hade generalsekreteraren beviljats ”en omotiverat hög lön” på 195 000 kronor i månaden av styrelsen, och fått ett ”vidlyftigt och omotiverat högt” avgångsvederlag på 5,7 miljoner kronor. Men eftersom generalsekreteraren inte varit ansvarig för de beslut som styrelsen fattat, föreslog den auktoriserade revisorn årsmötet att ge henne ansvarsfrihet för 2011.

Men årsmötet beslutade att varken ge styrelsen eller den tidigare generalsekreteraren ansvarsfrihet.

I ett svar på revisorernas rapport kontrade styrelsen för Sveriges Privattandläkarförening med att ”rapporten är en del i en kampanj mot den sittande styrelsen”.

Tandläkartidningen har skrivit om turerna kring Privattandläkarna 2011-12 i ett antal artiklar som kan läsas här och här.

Även DN har skrivit om turerna kring Privattandläkarna och Eva Andersson.

Nyligen slutade apotekaren Brita Sjöström, tidigare direktör för verksamhetsområde tillstånd, i Läkemedelsverkets ledningsgrupp. Läs vår artikel om det här.

Vi har under en tid stängt av kommentarsfunktionen för artiklar kopplade till Läkemedelsverket, på grund av låg nivå på flera av inläggen. Vi gör nu ett nytt försök att öppna möjligheten att kommentera. Kommentera gärna men v g håll god ton och beakta våra förhållningsregler.

Andra läser