Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hundra år sedan mytomspunnet apoteksmord

I helgen är det exakt hundra år sedan som den uppländske apotekaren J E Hallbergson blev knivmördad i sitt apotek. Byggnaden finns kvar än idag. Det omskrivna apoteksmordet är fortfarande ouppklarat.

Det var den 1 december 1913 som det så kallade Hammarbymordet begicks av en okänd gärningsman i Hammarby socken i nuvarande Upplands Väsby kommun.

Apotekare Hallbergson blev knivmördad inne i apoteket och ett hembiträde, Ebba, blev svårt skadad.

Två kringresande italienska gårdfarihandlare och musikanter, Biagio Valente och Giuseppe Jaconelli, blev först anklagade för mordet.

Men tack vare en skicklig försvarare i rätten, häradshövdingen Axel Carlson, kunde italienarna frias och ett justitiemord undvikas. Valente och Jaconelli hade alibi under tiden som mordet begicks.

I glädjen över den friande domen lär Biagio Valentes mor ha kastat sig runt domarens hals för att ge denne en kyss.

“Kyss inte mig, kyss Carlson!”, svarade domaren. Repliken ska ha myntat uttrycket “Kyss Karlsson”. Det numera bedagade idiomet ges som svar på något som uppfattas som otroligt.

Brottsplatsen, Hammarby apotek, finns kvar än idag. Byggnaden är dock inte apotek utan konstnärsateljé och café.

Kriminologiprofessor Leif GW Persson berättade om Hammarbymordet i ett avsnitt av TV-programmet Veckans Brott i februari i fjol.

I helgen blir det många aktiviteter i och kring det tidigare apoteket till minne av mordet: minnestal, skådespel, musik i flera former och kransnedläggning vid Hallbergsons grav vid Hammarby kyrka. Läs mer här.

Källa: Wikipedias artikel om Hammarbymordet.

Andra läser