Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Stor besvikelse”

Franchise-pionjärerna Natalie Edstrand och Thomas Carlsson driver välfungerande franchiseapotek inom Apoteket AB – men nu måste de sluta med det. Båda uttrycker besvikelse. Sonderingar om att få köpa loss apotek eller sälja till Apoteksgruppen har hittills fått kalla handen.

Som Svensk Farmaci kunde berätta nyligen så har Apoteket AB beslutat att upphöra med sina franchisedrivna apotek.

Natalie Edstrand var en av de ursprungliga franchisetagarna inom Apoteket AB och har nu drivit Apoteket Falken vid Karlaplan i Stockholm som franchisetagare i ungefär fem år.

– Jag har slitit hårt med det här och visst är det en jättestor besvikelse nu, säger hon till Svensk Farmaci.

– Beslutet var inte helt överraskande eftersom det funnits problem. Vissa av oss hade hoppats att de apotek som fungerar bra skulle kunna fortsätta, men problemet har ju varit att det varit svårt att ha parallella driftsformer. Vi har sonderat möjligheterna att få köpa loss våra apotek, eller om apoteken kan säljas till Apoteksgruppen, men i dagsläget är detta inte aktuellt enligt företaget, säger Natalie Edstrand.

– Min bild är att majoriteten av franchisetagarna hade velat fortsätta. Många har också nu på tredje året börjat få det att gå bra, bara för att nu få se mattan ryckas undan.

Natalie Edstrands franchiseavtal går ut i november nästa år.

Hur fungerar verksamheten i dag?

– Första året var jättetungt men efter det har det gått väldigt bra.

Hur tänker du om din egen framtid?

– Jag har haft möten med Apoteket AB, vi får se. Det är klart att det efter många år som franchisetagare kan vara mentalt svårt att återgå till en vanlig tjänst. Vi är en gruppering med franchisetagare som nu tittar på lite olika alternativ.

Thomas Carlsson, franchisetagare på Apoteket Kronan i Uppsala, är också besviken.

– Jag hade hoppats på en fortsättning och i grunden känns det här förstås tråkigt. Trots vissa bekymmer har vi i det stora hela fått verksamheten att fungera bra här, säger han.

– Samtidigt har jag förståelse för beslutet. Det är tufft att ha två driftsformer i en situation med hård konkurrens på marknaden. Det var också modigt att sjösätta konceptet i samband med omregleringen när det rådde så stor osäkerhet kring marknaden, säger Thomas Carlsson.

Thomas Carlssons avtal löper till september 2014.

Hur ser du på din egen framtid?

– Jag vet inget säkert och har precis börjat fundera. Men jag trivs väldigt bra på Kronan och i apoteksbranschen så någon fortsättning i den riktningen lär det nog bli. Jag ser fram emot diskussioner med företaget.

Franchisetagarna fick beskedet om att affärsmodellen ska fasas ut vid ett centralt möte nyligen.

– Jag tycker att vi fick bra information och även möjligheter att diskutera konstruktivt, säger Thomas Carlsson.

Andra läser