Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Inte effektivt med två driftsformer”

Ineffektiviteten i två parallella driftsformer och svårigheten att rekrytera franchisetagare. Det är bakgrunden till Apoteket AB:s beslut att fasa ut franchiseverksamheten, berättar kommunikationsdirektör Eva Fernvall.

När avtalen för Apoteket AB:s franchiseapotek löper ut, kommer företaget successivt att ta över driften av de 21 apoteken i egen regi, enligt ett pressmeddelande idag.

Svensk Farmaci ringde upp Apoteket AB:s kommunikationsdirektör Eva Fernvall.

Varför gör ni så här?

– Beslutet bygger på en utvärdering som bland annat visat att det är mycket resurskrävande att ha apotek i två driftsformer. Det är helt enkelt inte tillräckligt effektivt. Vi har bara 22 franchiseapotek, och dessa måste delvis stödjas av andra system än övriga apotek.

Varför sker det just nu?

– Vi har haft ambitionen att rekrytera fler franchisetagare, men det har varit svårt. Då gör vi i stället så, baserat på utvärderingen, att vi avslutar rekryteringen och fasar ut driftsformen i takt med att avtalen går ut.

Hur har franchisetagarna reagerat?

– Vi träffade dem i veckan, och många tycker förstås att det här är tråkigt. Men jag upplever ändå att det finns en stor förståelse. Vi kommer självklart att stödja dem hela vägen ut i det här, vi lämnar ingen i sticket.

Under vilken tidsperiod går avtalen ut?

– De tidigaste går ut nästa år, under våren, och de sista 2016.

Svensk Farmaci återkommer med reaktioner från franchisetagare.

Andra läser