Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Försäljning fortsätter sjunka

I fjol sjönk den totala läkemedelsförsäljningen i Sverige för första gången på många år. Trenden ser ut att fortsätta, att döma av en ny rapport från Apotekens Service.

Trendbrottet i fjol gällde både den totala försäljningsvolymen i pengar, och volymen mätt som definierade dygnsdoser (DDD).

Att döma av Apotekens Services siffror för första halvåret, som publicerades idag, fortsätter trenden i samma riktning.

Försäljningsvolymen under det första halvåret 2013, mätt som definierade dygnsdoser per tusen invånare och dag, var det första halvåret i år 1737. Motsvarande siffra för samma period i fjol var 1749.

Bland länen har Norrbotten under första halvåret den största försäljningsvolymen mätt som DDD per tusen invånare och dag (2025). Stockholm har den klart lägsta (1491).

De mest säljande preparaten i pengar räknat första halvåret var i tur och ordning Humira, Enbrel, Symbicort Turbuhaler, Symbicort Forte Turbuhaler och Spiriva. Det är samma ”topplista” som första halvåret i fjol.

Mätt i försäljningsvolym var de mest säljande receptläkemedlen Trombyl, Alvedon, Levaxin, Imovane och Omeprazol Penza. Här är de två sista nykomlingar på topp 5-listan, i övrigt är listan densamma som första halvåret i fjol.

Rapporten publiceras inom kort här.

Andra läser