Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Utspel från ny minister väcker oro

Danmarks nya näringslivs- och tillväxtminister vill avskaffa ägarmonopolet inom den danska apotekssektorn.

Danmark har ett privilegiebaserat apotekssystem där enskilda apotekare äger apoteken; några kedjor finns inte.

En statlig utredning om modernisering av apotekssektorn har, som Svensk Farmaci skrivit tidigare, blivit kraftigt försenad.

Knäckfrågan, en liberalisering eller inte av ”ägarmonopolet”, är ännu inte avgjord.

I början av augusti tillträdde den socialdemokratiska ledamoten i folketinget Henrik Sass Larsen posten som näringslivs- och tillväxtminister.

Han pekade i en intervju häromdagen ut apotekssektorn som ett område där han vill avskaffa monopol.

– Här kan det med hänsyn till patientsäkerheten finnas begränsningar, och de argumenten kan jag lyssna på. Men generellt är jag gladare ju mer konkurrens vi har, och samma sak gäller för konsumenterna, säger han i en intervju i Information.

Antje Marquardsen är ordförande för fackförbundet Pharmadanmark.

– Det är positivt om om ministern vill sätta den framtida apoteksmarknaden på dagordningen och ut ta upp frågan från den politiska ättikslagen. Vi väntar ju fortfarande på den försenade rapporten om modernisering av apoteksväsendet. Sektorn behöver ett förtydligande av vad politikerna vill och vilka ambitioner de har för apotek, säger hon i en artikel på förbundets nyhetssajt.

Hon är dock kritisk till att minstern bara verkar se sektorns framtid i ett konkurrensperspektiv.

– Vi har en stark kritik mot den statliga regleringen av sektorn som bland annat lett till stängningar av apotek. Men målet med en modernisering måste framför allt vara att öka tillgängligheten och användningen av professionella resurser. Inom den här sektorn kan man inte bara fokusera på att det behövs mer konkurrens, säger Antje Marquardsen.

Andra läser