Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Patienter i väst får återgå till dosett

Bara i Halmstad har hemsjukvården behövt tillskapa en heltidstjänst under åtta veckor för att säkra att patienterna får rätt läkemedel efter bytet av dosleverantör. Flera patienter får nu på egen begäran istället läkemedel via dosetter.

Tillsammans med Västra Götalandsregionen bytte Region Halland nyligen leverantör av dosläkemedel till Apotekstjänst AB.

Skiftet har som Svensk Farmaci uppmärksammat tidigare varit långt ifrån problemfritt.

Bland annat beviljade regionerna nyligen Lidingöbolaget en förskottsutbetalning på 25 miljoner kronor för att säkra verksamheten.

Igår rapporterade lokala medier att uteblivna läkemedel i dospåsar kan ha lett till att en person med hemtjänst i Halmstad blivit halvsidigt förlamad.

Kommunen anmälde därför Apotekstjänst AB till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria.

Problemen har också orsakat ökade kostnader för kommunerna.

I Halmstad har hemsjukvården behövt utnyttja motsvarande en heltidsanställd under åtta veckor för att säkra att patienterna får rätt läkemedel efter bytet av leverantör, rapporterar P4 Halland.

Då är ändå inte den extra tid som hemtjänstens personal och personal på olika boenden fått ägna åt att kontrollera medicinerna inräknad.

– Det är en ganska stor insats, särskilt sommartid när vi har vikarier inne, säger Brita Andersson, verksamhetchef för hemsjukvården i Halmstad, till P4 Halland.

Insatsen kan komma att fortsätta till oktober, om inte den så kallade påminnelsefunktionen börjar fungera igen.

– En del brukare har bett om att få gå tillbaka till den gammeldags dosetten, och då får de också göra det eftersom det är viktigast att de är trygga. Men det blir en extrakostnad eftersom det tar längre tid att fylla på dosetterna, säger Brita Andersson.

Mest läst