Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Monica Hagman lämnar Apoteket

Monica Hagman, apotekare och mångårig chef inom Apoteket AB, lämnar efter en lång karriär bolaget för en tung roll inom landstingsvärlden. En anledning är att utvecklingen av apotekens roll som hälso- och sjukvårdsaktör går för långsamt.

Monica Hagman började på Apoteket AB som informationsapotekare, och har sedan haft en rad direktörs- och chefsroller, bland annat som apoteksdirektör i Östergötland, chef för Affärsområde Hälsa och chef för Kundkanal Samhälle. Hon har också varit ledamot i företagsledningen.

De senaste åren har hon arbetat med verksamhetsutveckling, farmacevtiska tjänster och affärsutveckling.

Nu slutar hon på Apoteket AB och tillträder en tjänst som närsjukvårdsdirektör för östra närsjukvårdsområdet i Landstinget Östergötland, med placering på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Rollen innebär inte bara ett övergripande ansvar för primärvård utan även bassjukvård på flera sjukhuskliniker.

Varför byter du jobb?

– Dels har jag blivit erbjuden en fantastiskt intressant tjänst. Jag har länge arbetat med vårdsamarbeten och känner mig väldigt hemma i hälso- och sjukvårdssammanhang. En annan anledning är att apotekens roll som hälso- och sjukvårdsaktör utvecklas för långsamt. Jag tycker att apoteken ska ses som en del av hälso- och sjukvården, men efter omregleringen har pendeln slagit väldigt hårt åt detaljhandelshållet. Nu går det visserligen åt rätt håll igen men jag tycker att det går alldeles för långsamt, säger Monica Hagman till Svensk Farmaci.

Hur ser du på apoteksfarmacins framtid i Sverige?

– Det finns en enorm potential i kompetensen hos apotekens medarbetare när det gäller att förbättra läkemedelsanvändning, att skapa en trygg egenvård med receptfria läkemedel och att bidra till hälsosamma levnadsvanor. Men denna kompetens är tyvärr idag grymt underutnyttjad.

Vad behöver göras?

– Politiskt behöver det finnas en större vilja att utveckla apotekens roll när det gäller bra och säker läkemedelsanvändning. Vi behöver få till ett ersättningssystem för farmaceutiska tjänster. Läkemedelsverkets nya projekt, apoteksindikatorer och strukturerade läkemedelssamtal, behöver komma ut på banan, det kan driva utvecklingen i rätt riktning. Även om det går långsamt har jag inte gett upp hoppet, säger Monica Hagman.

Andra läser