Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hjärtat stängde på Öland

I juni meddelade Apotek Hjärtat att man inte skulle stänga något av kedjans 26 glesbygdsapotek. Ändå har man nu stängt sommarapoteket i Löttorp, som finns med på glesbygdslistan, för gott. Tillsammans med Apoteksgruppen hittade bolaget en ny ombudslösning.

I slutet av juni kommenterade Apotek Hjärtat frågan om glesbygdsapoteken med anledning av en artikel i Svenska Dagbladet.

”Apotek Hjärtat har inga planer på att stänga något av kedjans glesbygdsapotek”, hette det då.

Men Hjärtats sommarapotek i Löttorp på Öland, som de senaste åren varit öppet cirka sex veckor varje sommar, öppnade aldrig i år. Iastället har apoteket nu stängt för gott.

Apoteket var ett av Hjärtats 26 glesbygdsapotek.

– Det här är vårt enda sommarapotek och det har varit problematiskt att driva det. Det har bland annat har varit svårt att sätta upp ett lager för den korta sommarperioden, och sedan avveckla lagret, vi får ju inte flytta över läkemedel till andra apotek hur som helst, säger Jonas Mjöbäck, kommunikationschef på Apotek Hjärtat.

– I samarbete med Christian Aranäs på Apoteksgruppen i Borgholm hittade vi en lösning där Apoteksgruppen nu har ett apoteksombud på orten. Han har åtagit sig att leverera läkemedel på dagen, så för kunderna har den nya lösningen inte inneburit någon försämring. Den här apoteksservicen finns dessutom hela året.

Även Hjärtats apotek i Vrigstad i Sävsjö kommun i Småland har stängt denna sommar. Det apoteket är också med på glesbygdslistan.

– I det här fallet beror stängningen på en ombyggnad av ett ganska nedgånget apotek. Apoteket i Vrigstad öppnar igen den 19 augusti i nya lokaler i anslutning till vårdcentralen, säger Jonas Mjöbäck.

Andra läser