Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Högre betyg krävs för receptarieutbildning

Det krävs allt högre gymnasiebetyg för att läsa till receptarie, att döma av höstens intagningssiffror. I 14 av 16 betygskategorier har intagningskraven ökat sedan i fjol. En glädjande utveckling, enligt Ulrika Bergman, studentombudsman på Sveriges Farmaceuter.

Ulrika Bergman har analyserat den nya statistiken från Högskoleverket som gäller höstens intag till apotekar- och receptarieprogrammen.

– På apotekarprogrammet är det ingen större skillnad i intagningskraven om man jämför med förra året. Men i åtta av nio intagningskategorier vid de tre lärosätena har intagningskraven ändå ökat något. Den enda nedgången gäller de som sökt in med meritpoäng till Umeå, säger hon.

På receptarieprogrammen har intagningskraven i betygskategorierna däremot ökat ordentligt.

I 14 av 16 betygskategorier på de fem lärosätena (Uppsala, Göteborg, Karlstad, Kalmar och Umeå) har intagningskraven ökat.

– Det viktigaste är att de studenter som kommer in är motiverade och har studievana så att förutsättningarna för att de kan ta sig igenom utbildningen blir bättre. Därför är det kul att just intagningspoängen stiger. För några år sen kom i princip alla in, men att intagningspoängen nu på flera håll är över 16, där 20 är max, är väldigt roligt, säger Ulrika Bergman.

Cirka en tredjedel av studenterna tas in via högskoleprovet. Intagningskraven till receptarieprogrammen för de som skrivit högskoleprovet har i år sjunkit i 5 av 8 kategorier.

För Karlstads distansutbildning krävdes i höst bara resultatet 0,1 för att komma in.

Men så var det redan i fjol på två andra lärosäten (Göteborg och Kalmar). Där har intagningskraven nu stigit till 0,6 respektive 0,4.

– Att det är så lågt på ett enskilt lärosäte i kategorin högskoleprovet kan bero på att det är få som är intresserade av den aktuella utbildningen som skriver provet, säger Ulrika Bergman.

Andra läser