Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

EU: “Klubb” av företag delade på stora pengar

EU-kommissionen har bötfällt danska Lundbeck med omkring en miljard kronor, efter att bolaget via avtal med generikabolag fördröjt generika. Enligt interna dokument bildades en ”klubb” där ”en hög med $$$” skulle delas. Lundbeck ska överklaga beslutet.

EU-kommissionens beslut offentliggjordes igår. Förutom böterna till Lundbeck får de fyra generikabolag som deltagit i härvan – Alpharma, Merck KGaA/Generics UK, Arrow och Ranbaxy – tillsammans böta 52,2 miljoner kronor.

Det var 2002 som Lundbeck kom överens med de fyra företagen att introduktionen av generika till den antidepressiva storsäljaren Citalopram (Cipramil) skulle försenas.

Enligt EU-kommissionen strider uppgörelserna mot EU:s regler mot kartellbildning, och därför bötfälls nu de fem bolagen.

– Det är oacceptabelt att ett företag betalar sina konkurrenter för att hålla dem borta från marknaden, vilket gör att billigare läkemedel försenas. Sådana här uppgörelser skadar såväl patienter som de nationella sjukvårdssystemen som har tuffa budgetförhållanden, säger EU-kommissionens vicepresident Joaquin Almunia i ett pressmeddelande.

De fyra bolagen ska ha fått tiotals miljoner euro från Lundbeck för att undvika att lansera generika till Cipramil.

Interna dokument refererar, enligt EU-kommissionen, till att ”klubb” bildats, där en ”en hög med $$$” skulle delas mellan de ingående företagen.

Lundbeck ska också ha köpt in stora mängder generiskt citalopram, med syfte att förstöra läkemedlen.

Lundbeck meddelade omedelbart efter beskedet igår att man överklagar EU-kommissionens beslut.

Bolaget menar att utbetalningarna ska ses som en uppgörelse efter en patenttvist, läs resonemanget här. Lundbeck hade giltiga så kallade processpatent vid tidpunkten, enligt bolaget.

Man hänvisar också till tidigare utlåtanden från EU-kommissionen och danska konkurrensmyndigheten som kom till slutsatsen att avtalen inte var konkurrensbegränsande.

Lundbeck får stöd från läkemedelsindustrins organ på EU-nivå, EFPIA.

Läs EU-kommissionens pressmeddelande här.

Andra läser