Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedelsverket avslöjar sina tillsynsplaner för 2013

Läkemedelsverket avslöjar nu sina planer för tillsynsverksamheten under 2013. Samtidigt som ambitionen är att öppna myndigheten så är en tanke att det ska ha en preventiv effekt.

Idag publicerar Läkemedelsverket sina planer för tillsynverksamheten för 2013.

Det handlar totalt om åtta områden som kommer att specialgranskas under året som till exempel industri partihandel, kliniska prövningar, narkotika, (inklusive sprutor och kanyler) samt öppenvårdsapotek.

– Vi vill bli mer öppna och transparenta i det vi vill fokusera på under året, säger Karin Hååg, direktör för verksamhetsområdet Tillsyn på Läkemedelsverket.

Men att berätta vad man tänker kontrollera under året skulle ju kunna vara att avslöja för mycket, men så resonerar inte Läkemedelsverket.

– Det är ungefär som när polisen talar om var de ska ha trafikkontroller, det har en slags förebyggande effekt. Jag tror inte att vi berättar för mycket utan vi lägger upp de frågor som vi ser är viktiga att fokusera på och förhoppningsvis leder det till diskussioner om hur man själv gör. Sedan berättar vi ju inte till vilka vi kommer utan det är ett sätt att få upp viktiga frågor på agendan, säger Karin Hååg.

Inom området öppenvårdsapotek har Läkemedelsverket använt detta system sedan 2011 med goda erfarenheter.

– Nu väljer vi att göra det här på många fler områden, men inte alla områden som vi har. Planerna är dock att nästa år försöka få med alla våra områden där vi har ett tillsynsuppdrag och tala om vad det är vi tänker kontrollera, säger hon.

Men det är inte så att områden som inte finns med på myndighetens lista för i år kan andas ut och ta det lugnt.

De publicerade uppgifterna handlar bara om vad myndigheten ser som mest angeläget inom vissa områden, inte vilka områden de kommer att granska.

– Vi gör tillsyn på alla områden redan i dag, det är bara att vi inte har hunnit med att göra tillsynsplaner inom alla områden. Det här är en slags extra-viktigt-lista, säger Karin Hååg.

Hon hoppas nu att offentliggörandet av myndighetens tillsynsplaner kommer att ha en preventiv effekt för kvaliteten på de olika områdena det handlar om.

– Bara de gör rätt tycker jag inte att det är fel att vi går ut och berättar vad vi kommer att titta extra på. Vi vill ju att så många som möjligt gör rätt, inte hitta så många fel som möjligt, säger hon.

Se själv Läkemedelsverkets planer för tillsyn 2013 >>

Andra läser