Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Dosflytten i Skåne bromsad

Flytten av 5 000 dospatienter i Region Skåne har bromsats av Svensk Dos som har upptäckt ett fel i sitt system.

Den planerade flytten av 5 000 dospatienter i Region Skåne skjuts fram en vecka på grund av ett tekniskt fel som upptäckts i samband med förra veckans flytt av 200 patienter.

Det visade sig att lagersaldot inte hängde med i produktionen.

– Det är ett tekniskt strul av mindre art, men som påverkar våra processer, säger Per Manell ordförande i Svensk Dos som är den dosleverantör som ska ta över dospatienterna i Region Skåne.

– Vi måste rätta till det här först och sedan inventera lagret för att återställa lagersaldot, säger han.

Det var i samband med produktionen av dosförpackade läkemedel till de första 200 patienterna som felet upptäcktes, berättar Per Manell.

– Själva produktionen i sig har gått bra, men lagersaldot blev inte rätt, säger han.

Även om felet är beklagligt så visar det faktum att det upptäckts att Svensk Dos strategi att flytta patienter har fungerat, menar Per Manell.

– Det var därför vi bara flyttade 200, för att vi skulle kunna se hur det fungerade. Tester i all ära, men verkliga patienter är ju något helt annat, säger han.

Under fredagseftermiddagen fattades beslutet att endast flytta över de cirka 400 patienter som själva hämtar ut sin medicin.

– Vi kommer att flytta privatpatienter som planerat, de går inte att backa på. De andra 4 600 patienterna flyttas nästa fredag i stället. Den sista flytten kör vi enligt plan, säger Maria Landgren, chef för läkemedelsenheten i Region Skåne.

Orsaken till att dessa patienter flyttas beror på att de redan har blivit informerade om var de ska hämta sin dosmedicin nästa vecka.

Texten uppdaterad fredag 15:45.

Mest läst