Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Den största dosflytten startar nästa vecka

I nästa vecka börjar den största enskilda flytten av dospatienter när Västra Götalandsregionens 36 000 dospatienter ska flyttas över till Apotekstjänst.

– Vi har fullt upp, men jag känner mig inte orolig inför övergåendet, säger Christian Lindberg, projektledare.

På onsdag i nästa vecka börjar Västra Götalandsregionen att flytta över sina 36 000 dospatienter till den nya dosleverantören Apotekstjänst.

Men där Region Skåne började med en mini-post på 200 patienter som första pilotflytt kör Västra Götaland på direkt med en tredjedel av sina cirka 36 000 patienter första veckan och sedan en ny tredjedel under de två kommande veckorna.

Det primära testet för dosleverantören Apotekstjänsts system blir istället när de 6 000 patienterna i Halland flyttas över under denna vecka. Något som börjat bra.

– Vi flyttade ett 20-tal testpatienter i onsdags och det gick felfritt. Idag fredag flyttar vi resten av Hallands patienter, säger Marie Palerius, projektledare för dosflytten i Halland.

Övergången till beställnings- och ordinationsstödet Pascal förra året gick allt annat än smärtfritt, särskilt i Västra Götalandsregionen, med många praktiska problem ute på apoteken.

Många är nu oroliga för att det scenariot ska upprepas igen, men Christian Lindberg, ekonom inom Område läkemedel och projektledare för dosflytten i Västra Götalandsregionen, menar att de har kollat upp allt.

– Det vi kan göra är att köra de tester vi har gjort och de har inte visat något, förutom vissa problem med meddelandetjänsten i Pascal som ska vara ordnat när det kör igång, annars har allt avlöpt som det ska, säger han.

Precis som i Region Skåne har Västra Götalandsregionen ett räddningsavtal med Apoteket om det värsta skulle inträffa.

– Efter varje migrering har vi en avstämning där vi avgör om vi ska köra igång eller om vi ska backa tillbaks allt till Apoteket igen. Vi har ett sådant avtal till den 15 juni att de kan gå in och lösa leveranserna om något går fel, säger han.

Han är inte särskilt orolig för att dra igång en sådan här stor förändring strax före sommarsemestrarna, men han medger att det är en risk.

– Ja, det är ju en risk som vi har vävt in i detta. Men vi vill komma igång med detta så fort som möjligt och om vi skulle vänta till efter sommaren så skulle vi komma ganska långt in på året innan det kan bli av. Med de förberedelser som vi har gjort ser vi inte att det ska vara någon större risk att föra in detta under sommaren. Men visst, om det skulle bli ett totalhaveri så blir det problematiskt, men det hade det blivit även i höst, säger han.

Dospatienterna i Västra Götaland och Halland kommer inte att behöva gå till Ica för att hämta sina dospåsar som patienterna i Skåne utan allt kommer att vara som vanligt för dem.

– Vi har haft ingången att vi – i alla fall till en början – vill ha det så lika som det bara går i den här förändringen. Till 99,9 procent kommer det att vara precis som förut, det finns något enstaka apotek som har anmält att de inte vill hålla på med dos längre och då blir det ett byte till ett annat apotek, men annars ska det vara precis som förut, säger Christian Lindberg.
– På så vis kan ju vi också koncentrera oss på övergången till en ny leverantör och inte ha flera aspekter i det hela.

Precis som i Skåne mer än halveras kostnaden för dosläkemedlen när Halland och Västra Götaland går över till en ny dosleverantör.

Något som väcker den intressanta frågan om Apoteket AB:s prissättning och om de tar ut överpriser för sin dostjänst.

– Det är svårt att säga om de har tagit ut överpriser utifrån sin egen organisation. Det kan ju mycket väl vara så att det är de omkostnader de har haft kring den här tjänsten, men i och med upphandlingen har det ju visat sig att det gick att göra det billigare än vad vi har betalat tidigare, säger Christian Lindberg.

Han berättar att det även har förekommit fall med tydlig prisdumpning under upphandlingarna av aktörer som ville komma in på marknaden så var det ”rätta” priset ligger är kanske svårt att säga.

Frågan om dospatienter som behandlas i andra landsting har även dykt upp i Västra Götaland, men Christian Lindberg menar att det inte är leveranserna av läkemedel till dem som är det stora problemet.

– Det har istället varit att identifiera patienterna som finns utanför Västra Götaland. Men sedan är det inget snack om att oavsett var våra patienter befinner sig i landet så är det vår dosproducent som ska leverera till dem, säger han.
– Vår dosleverantör säger att de har åtagit sig att leverera till våra patienter. De ser inga större problem med det. De använder posten för att leverera och apotekskedjorna finns överallt, säger han.

Fakta dosflytten
När flytten av Västra Götalands 36 000 patienter är avklarad under den första vecka i juni har totalt över 60 000 dospatienter flyttats över från Apoteket till andra dosleverantörer i Region Skåne, Halland och Västra Götalandsregionen.

Andra läser