Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Staten sålde apotek med rabatt

Wallenbergs riskkapitalbolag IGC och dess partner Priveq betalade bara halva priset när Vårdapotekets apotek köptes från staten. När de sedan såldes till Apotek Hjärtat i april var det dock till fullt pris.

Vårdapotekets apotek köptes, enligt Dagens Industri, från staten till rabattpris av Wallenbergs riskkapitalbolag IGC och dess partner Priveq Investment för 225 miljoner kronor, trots att de värderades till närmare 500 miljoner kronor.

När Vårdapoteket sedan såldes till Apotek Hjärtat i april var prislappen över 600 miljoner kronor, därför blev det en bra affär för säljarna.

Enligt DI:s beräkningar en årlig avkastning på närmare 40 procent.

”Vi har avkastningskrav på 25 procent årligen på de pengar vi satsar och det har vi nått med god marginal i det här fallet”, sa Louise Nilsson, investeringsansvarig på Priveq Investment tidigare i maj i en intervju i SVT:s Aktuellt.

En anledning till rabatten ska, enligt DI, vara att staten ville ha in fler aktörer i branschen.

Alla detaljer kring statens försäljning av apotek för tre år sedan, förutom totalpriset på 5,9 miljarder, har hemligstämplats av socialminister Göran Hägglund, något som upprör många.

“Så länge siffrorna inte redovisas är det fritt fram för spekulationer om hur stora de är och varför de inte redovisats. Är det möjligen så att statrådet undanhåller väsentliga fakta för att dölja en dålig affär?” skrev apotekaren Leif H Eklund i ett öppet brev till Göran Hägglund i förra veckan.

När riskkapitalbolaget Segulah sålde Medstop till finska Oriola-KD, som äger apotekskedjan Kronans Droghandel, var det dock inte en lika bra affär för säljarna, enligt DI.

De fick bara tillbaka de 1,4 miljarder kronor de betalat för klusterapoteken.

En anledning skulle vara att försäljningen i Medstop-apoteken minskat sedan de köptes från staten för tre år sedan.

Läs mer:
Dagens Industri 6 maj: Hägglund vägrar avslöja vad apoteken såldes för

Dagens Industri 15 maj: Apoteksaffär klipp för Wallenberg

Läkemedelsvärlden 8 maj: Öppet brev till Göran Hägglund

Andra läser