Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Dosmonopolet har fallit

Det svenska dosmonopolet har fallit. I fredags flyttades de första 200 patienterna över från Apodos till Svensk Dos. Operationen rapporteras ha gått bra.

– Allting har gått väldigt bra och vi är både glada och lättade, säger Cecilia Tibell, apotekare på Läkemedelsenheten i Region Skåne och praktiskt ansvarig för dosflytten.

Klockan 15 i fredags föll det svenska dosmonopolet när de första 200 dospatienterna flyttades över från Apodos till Svensk Dos.

Sedan har helgen ägnats dels åt tester för att se att allt har fungerat och dels åt att börja producera dosförpackade läkemedel till de 200 patienterna i Östra Göinge och Ystad det handlar om.

Och nu kan Cecilia Tibell alltså konstatera att allt har fungerat.

– Det känns lite historiskt eftersom vi har skapat en dosmarknad och monopolet har fallit. Det är lite kul att Skåne kom först också, säger hon.

Under den kommande veckan ska ytterligare 5 000 patienter flyttas över för att slutligen följas av resterande närmare 13 500 patienter den sista maj.

– Det är jättemånga som jobbar med detta nu och det ser jättebra ut. Sannolikt ska det inte vara några problem när vi går över till de större förflyttningarna, säger hon.

Men när det inte längre är en och samma dosleverantör som levererar till alla patienter i landet dyker det upp nya problem.

Ett sådant problem som plötsligt har dykt upp handlar om de patienter som hör till Region Skåne, men som befinner sig på ett behandlingshem i ett annat landsting.

– Vem ska leverera till dem? Och vem ska betala? säger Cecilia Tibell.

Frågan är lyft till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, för att man ska komma fram till en nationell lösning, men ännu finns ingen sådan lösning på plats.

Men inga patienter ska behöva drabbas, enligt Cecilia Tibell.

– Vi kommer inte låta någon patient komma i kläm, inga ska fara illa, säger hon.

Andra läser