Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hallå där…

…Mikael Hoffmann, klinisk farmakolog och vd för Nätverk för läkemedelsepidemiologi, Nepi, som medverkar i en debatt i Linköping på måndag kväll om generiskt utbyte.

Går det att utan problem byta ett originalläkemedel mot en kopia?
– Det finns två svar på den frågan. Det ena är nej, det går inte att byta ut utan problem om du inte har metoder som stödjer patienternas kunskap om sina egna mediciner.

– Det andra svaret är ja, om du har arbetssätt och rutiner som gör att patienten kan få rätt information, då kan du byta ut det utan problem.

– Farmakologisk är det alltså nästan aldrig något problem utan problemen ligger i rutinerna och samverkan mellan patienter, förskrivare och apoteken.

Vad är det som saknas?
– Det största problemet i dag är att ingen vet vad patienten egentligen tar för mediciner. I Sverige har vi tre olika läkemedelslistor och ingen av dem visar säkert vilka läkemedel patienten ska ta. Vi läkare får dessutom bara se de läkemedel vi själva har ordinerat. Inte ens om patienten vill att vi ska få se alla ordinationer så får vi det – om inte patienten har dos-förpackade läkemedel förstås, för då går det plötsligt bra av någon anledning. På apoteken kan farmaceuterna se alla läkemedel, för annars kan de inte utföra sitt arbete, men det gäller alltså inte oss som ordinerar läkemedlen.

Vad anser du om den debatt som TLV har startat om att förskrivare och apotekspersonal har bristande kunskaper om generikautbyte?
– Det är ju kanske inte så psykologisk, men det är ju jättebra att TLV vidgår att det finns ett problem med generiskt utbyte, det har de inte gjort tidigare, trots att de två bästa svenska studierna på området båda visar att sju procent av patienterna angav att de hade felmedicinerat på grund av generiskt utbyte. Men det är ju en bisarr inställning om de menar att läkare alltid ska informera patienterna om generiskt utbyte. Det är naturligtvis bara de som aldrig tidigare har råkat ut för ett utbyte som behöver information om det. Om TLV anser att vi alltid ska informera om detta då har man nog en lite konstig uppfattning om vad patient- läkarmötet består av och hur mycket tid man har till olika saker.

Debattkvällen ”Går det att byta ett originalläkemedel till en kopia utan problem?” hålls i Mariasalen Missionskyrkan i Linköping klockan 19:00-21:00.

Andra läser