Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Novartis anklagas för mutor till apotek

Det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis stämdes i tisdags i USA för att ha givit olagliga ersättningar till apotekare som förmått läkare att byta till bolagets medel.

Det handlar om Novartis immunosuppressiva läkemedel Myfortic, som används för att förhindra avstötning efter transplantationer.

Federala åklagare i New York stämde i går tisdag Novartis för att ha förmått ett 20-tal inflytelserika apotek att övertala läkarna att byta från Roches preparat Cellcept till Myfortic, skriver New York Times.

I utbyte skulle apoteken ha fått kraftiga rabatter på Novartis-preparatet, rabatter som de kunde stoppa direkt i sin egen ficka.

Enligt de federala åklagarna handlar det om volymer av Myfortic värda tiotals miljoner dollar.

Överenskommelsen mellan läkemedelsbolaget och de inblandade apoteken fick apotekspersonalen att rekommendera läkarna att använda Novartis produkt med professionella argument, samtidigt som de i lönndom tjänade pengar på varje byte, skriver åklagarna i åtalet.

Rabatterna finns dokumenterade i avtal mellan företaget och apoteken, medan apotekens åtaganden inte finns dokumenterade.

Novartis säger i ett uttalande att de tillbakavisar alla anklagelser och kommer försvara sig mot dem.

Läs artikeln i New York Times >>

Andra läser