Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Frustration efter överprövning

Vårdapoteket har begärt överprövning av beslutet att låta Apoex sköta vårdens läkemedelsförsörjning i Örebro län. Frustrerande att tappa tempo, tycker landstinget.

Apoex, som sedan i höstas levererar läkemedel till landstingssjukvården i Stockholms län från sin nya enhet i Bromma, vann tidigare i år även upphandlingen i Örebro läns landsting.

Företaget gav själv beskedet i ett pressmeddelande den 24 januari.

Men konkurrenten Vårdapoteket, som tidigare bland annat tagit hem ett liknande uppdrag i Örebros grann-landsting Västmanland, begärde strax därpå överprövning.

Nu ligger ärendet hos Förvaltningsrätten i Karlstad.

– Det är frustrerande att tappa tempo. Vi hade relativt gott om tid men det är samtidigt en lång förberedelsetid för en sådan här förändring. Vi har inte fått något besked från rätten men hoppas på att beslutet kommer inom de närmaste veckorna, säger Bengt Curman, överläkare och ansvarig för upphandlingen i Örebro läns landsting.

Den 1 april nästa år var det tänkt att den nya aktören skulle börja leverera.

Vad har Vårdapoteket tagit fasta på?

– Dels formella detaljer som att det saknas någon namnteckning och något organisationsnummer. Men man har också ifrågasatt att det är förenligt med förfrågningsunderlaget att välja en aktör som levererar från Stockholm. Frågan var uppe under anbudstiden och då svarade vi att huvuddelen av verksamheten bör göras här i Örebro. Men vi tycker ändå att det är förenligt med underlaget att leveranserna kommer från Stockholm, säger Bengt Curman.

Vårdapoteket bekräftar att man lämnat in en ansökan om överprövning, men vill i övrigt inte kommentera.

Andra läser