Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Tungt besked”

Birgitta Berntsson, receptarie och ordförande i Sveriges Farmaceuters akademikerförening på Medstop, och hennes kollegor reagerade spontant negativt på nyheten om samgåendet med Kronans Droghandel. UTÖKAD 16.12

– Det kändes spontant som ett tungt besked. Medstop är ett välfungerande företag, det mindre företagets korta beslutsvägar har varit något väldigt positivt, säger Birgitta Berntsson, till vardags verksam vid Medstops apotek Kronan (sic) i Varberg.

– Relationen till ledningen är bra och företaget har varit lyssnande i det fackliga arbetet. Men naturligtvis kan mycket komma att ordna sig på ett bra sätt även framöver. Vi får se vad kommande förhandlingar ger. Jag förmodar att det kommer att bli tal om en så kallad övergång av verksamhet.

– Vi har lagt ner mycket energi på att förhandla fram ett nytt arbetstidsavtal som vi bedömer är bättre än det som tillämpas på Kronans Droghandel. Frågan är vad som händer med det avtalet nu. Förmodligen blir det så att vi ändå fullföljer detta och skriver under.

Det faktum att bolagen har olika receptexpedieringssystem oroar.

– Om det blir så att vi behöver lära oss ett nytt IT-system är det inget vidare, med tanke på att införandet av Pharma Suite på Medstop gått så bra. Man får i så fall bara hoppas att det inte behöver ske i semestertider, säger Birgitta Berntsson.

Thony Björk, ordförande för Sveriges Farmaceuter, är inte överraskad över att strukturen på apoteksmarknaden börjar förändras nu när klusterköparnas treårsgräns passerat.

– Affären innebär att Kronans Droghandel genom köpet av Medstop nu blir ungefär lika stor som Apotek Hjärtat. Konsolideringen av marknaden har startat och jag skulle tro att fler strukturaffärer kommer. Affären får givetvis en del konsekvenser för de av våra medlemmar som arbetar på apotek och centralt i Medstop och i Kronan. Vilka de blir är för tidigt att säga, men vi bevakar förstås frågan, säger han.

Andra läser