Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Växande oro för problem kring dos

Oron växer inom apotekssektorn inför konkurrensutsättningen av dos. Många efterlyser en övergripande ansvarig person eller instans. ”Om det går åt skogen kommer alla skylla på alla”, säger apoteksföreningens vd Johan Wallér. Men dosaktörerna ser fram emot att komma igång.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare närmar sig den tidpunkt då nya företag ska ta över distributionen av dosdispenserade läkemedel i stora delar av Sverige. I dagsläget står statliga Apoteket AB för denna verksamhet i hela landet.

I maj/juni ska de första nya aktörerna börja ta över. Nio landsting och regioner kommer att få dosläkemedel från nya, kommersiella aktörer: Region Skåne, Västra Götaland och sju landsting i Mellansverige, däribland Uppsala läns landsting.

Av dessa nio landsting kommer Uppsalabaserade Svensk Dos AB att leverera till Region Skåne, medan Lidingöbolaget Apotekstjänst AB ska försörja de åtta övriga.

Fjolårets migrering av dospatientdata till ett nationellt dosregister, och skiftet till nya ordinationsstödet Pascal, gick som Svensk Farmaci skrivit tidigare långt ifrån smärtfritt, och innebar bland annat mycket merarbete för apoteken.

Nu befarar många personer inom apotekssektorn att nya problem är att vänta i samband med skiftet till nya dosaktörer.

– Fjolårets manöver orsakade ett halvkaos, som i många fall fick redas ut vid apoteksdiskarna trots att öppenvårdsapoteken inte hade något ansvar för det som hände eller hade möjlighet att påverka processen. Skiftet till nya aktörer ska denna gång till stor del ske i semestertider och det finns en stor oro i branschen för att migreringen kan leda till patientsäkerhetsproblem. Också denna gång har apoteken lämnats utanför processen, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

– Det saknas också en person eller instans som samordnar den här förändringen och är ytterst ansvarig för den. Om det går åt skogen finns det en stor risk att alla skyller på alla.

Per Manell, styrelseordförande för nya dosaktören Svensk Dos AB, är inte oväntat mindre oroad och ser fram emot att komma igång till sommaren.

Han medger att förberedelsearbetet görs under tidspress, samtidigt som de nödvändiga stödsystemen fortfarande är under uppbyggnad hos Apotekens Service.

Liksom Johan Wallér saknar han en övergripande chef för omregleringen av dosområdet.

– Det här är utmaningar som vi lever med. Samtidigt måste vi leverera, det finns inte utrymme för något annat, säger han.

Läs mer om detta i Svensk Farmaci nr 2/13 i april.

Andra läser