Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Protester mot krav på apotekare i Indien

Sedan årsskiftet måste alla indiska apotek ha en utbildad apotekare i tjänst under öppethållandet. Men förändringen har lett till stora protester från apoteksägarna.

Vid årsskiftet införde den indiska hälsomyndigheten Food and Drugs Administration (FDA) hårdare regler för landets tiotusentals apotek – Drug and Cosmetics Act. Bland annat krävs nu att varje apotek måste ha en utbildad apotekare i tjänst under öppethållandet.

FDA:s tjänstemän har redan börjat kontrollera efterlevnaden av reglerna, skriver The Times of India.

– Vi har upptäckt att många apotek inte har apotekare. Vi vill förbättra systemet för hur medicin dispenseras och distribueras. En apotekare måste alltid finnas tillgänglig för att kunna ge information och rådgivning, sa Kamlesh Shende, tjänsteman på indiska FDA, till tidningen.

Enligt apotekens paraplyorganisation Retail Drug Chemists Association (RDCA) har skärpningen av reglerna lett till att 80 indiska apotek tvingats att stänga bara i år.

Över 3 000 apoteksanställda protesterade därför på RDCA:s initiativ i Mumbai i början av februari.

FDA anklagades bland annat för en orimligt strikt tillämpning av reglerna. En av apoteksägarna klagade på att han fått stänga bara för att inspektören råkat komma när apotekets apotekare hade gått på lunch, enligt The Times of India.

Andra läser