Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Industrin uteblev

I år deltog för första gången inte ett enda internationellt läkemedelsbolag vid farmacistudenternas arbetsmarknadsdagar i Uppsala och Göteborg. Astra Zeneca valde bort Alarm i Göteborg trots sin förankring i Mölndal – och att de erbjöds att delta i princip gratis.

Har läkemedelsindustrins intresse att anställa nyexaminerade farmacevter minskat?

Frågan är motiverad efter apotekarstudenternas arbetsmarknadsdagar Pharmada och Alarm i Uppsala respektive Göteborg förra veckan.

På båda orterna deltog i år för första gången inte ett enda av de större multinationella läkemedelsbolagen.

På Pharmada saknades industrin trots att arrangemanget hade fler utställare, 38, i år än i fjol (33). ACO Hud och APL deltog och var det ”närmaste” som studenterna fick komma läkemedelsindustrin i år.

2011 deltog fem internationella läkemedelsbolag – Actavis, Baxter, Astra Zeneca, Novartis och Lilly – och i fjol ett (Actavis).

Men i år alltså inte ett enda. Istället dominerades Pharmada av apotekskedjor från Sverige och Norge. Även bemanningsbolag och de nya distanshandels- och dosaktörerna Apoex och Apotekstjänst deltog.

Malin Andersson är farmacistudent och var en av projektledarna för årets Pharmada.

– Den förklaring vi fått från industrin är att de har det tufft med stora nedskärningar. Rekryteringsbehovet är mindre. Men visst finns möjligheten att få arbete inom läkemedelsindustrin fortfarande för nyexaminerade apotekare, säger hon.

Trenden är likadan för arbetsmarknadsdagarna i Göteborg, Alarm.

Inte ens Astra Zeneca, som är en tung aktör i Göteborgsområdet, var där, trots att de erbjöds att delta i princip kostnadsfritt.

– Beskedet var först att deras ekonomiska situation var sådan att budgeten inte räckte. Men sedan tackade de ändå nej när vi erbjöd dem att komma i princip gratis. Kanske är det så att man anställer apotekare i mindre utsträckning nu, att behovet är täckt, eller att man prioriterar disputerade som man träffar färre av vid Alarm, säger Henrietta Bangur, apotekarstudent och projektledare för Alarm.

– Men vi fick signaler på att det kan finnas läkemedelsbolag som är baserade utomlands som är intresserade att delta. Det blir något att ta med sig för de nya projektledarna inför nästa år.

Svensk Farmaci har talat med några läkemedelsbolag om deras frånvaro från arbetsmarknadsdagarna och rekryteringsbehovet av farmaceuter.

Läs den artikeln inom kort här på sajten.

Andra läser