Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kvinnor tillåts arbeta på apotek

Inom kort väntas en lagändring i Saudiarabien som möjliggör för kvinnor att arbeta på apotek.

Enligt lokala medier förbereder arbetsmarknadsminister Adel Fakeih ny reglering som kommer att tillåta kvinnor att arbeta på kommersiella öppenvårdsapotek i Saudiarabien, skriver webbtidningen Arabian Business.

Kvinnor får i dagsläget bara arbeta på offentligt drivna sjukhusapotek.

Men enligt en rapport från Arab News finns det idag ett stort överskott av saudiska kvinnor med examen inom farmaci, i relation till de arbeten som är tillgängliga för dem.

Regeringen öppnar nu gradvis fler typer av arbetsplatser för kvinnor, med syfte att minska landets arbetslöshet på 12 procent. Motståndet är dock starkt bland konservativa som hävdar att förändringarna leder till en för långtgående anpassning till västvärlden.

– Det är positivt när förändringar i rätt riktning sker inom farmacin på global nivå. Men det är tankeväckande att det på vissa håll handlar om så grundläggande frågor som att möjliggöra för kvinnor att arbeta på apotek. Här i Sverige är en apotekssektor utan kvinnor svår att föreställa sig. Men här finns andra stora frågor att ta strid för, inte minst när det gäller båda könens lika villkor och förutsättningar på arbetsmarknaden, kommenterar Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter.

Andra läser