Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bättre samordning att vänta på verket

I januari kom motstridiga signaler om paracetamol från Giftinformationscentralen och andra delar av Läkemedelsverket. I framtiden hoppas verket kunna samordna informationen bättre. LV har nu startat ett nytt projekt om paracetamol.

I januari uttalade sig företrädare för Giftinformationscentralen (GIC) – numera en del av Läkemedelsverket – med oro i DN om det ökande antalet samtal om förgiftningar med paracetamol.

Konkreta förslag för begränsning av tillgängligheten framfördes.

Strax därefter kom helt andra, lugnande besked från andra företrädare för Läkemedelsverket i andra medieinslag. Det finns ännu ingen anledning att ifrågasätta försäljningen av paracetamol i allmän handel, var budskapet bland annat.

Rapporteringen fick kanske en och annan att undra vilken uppfattning som Läkemedelsverket egentligen har i frågan.

Anders Carlsten är direktör för verksamhetsområdet användning på Läkemedelsverket – det paraply där ”båda lägren” i frågan har sin hemvist.

Är det inte ett problem att det kommer så olika signaler från samma myndighet?

– Även om vi finns inom samma myndighet har verksamheterna lite olika roller och perspektiv. I den här frågan nåddes allmänheten av olika besked men jag tycker ändå att vi i slutändan fick ihop informationen på ett bra sätt. Men i framtiden vill vi absolut samordna informationen bättre, säger han.

I sakfrågan om paracetamol berättar han att verket nu satt igång ett nytt projekt.

– Här tittar vi bland annat på hur man ska tolka det ökande antalet samtal om förgiftningar till Giftinformationscentralen. Hittills har vi inte sett någon koppling till försäljningen i allmän handel. Vi har dock kunnat observera en ökad förskrivning av paracetamol på recept, säger Anders Carlsten.

Mest läst