Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Bristfälligt regelverk”

De nya uppgifterna om olaglig försäljning av receptfritt illustrerar återigen att regelverket kring receptfritt i butik är problematiskt, anser Thony Björk, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund. Läkemedlen är sannolikt i många fall införskaffade illegalt, menar han.

Nio av 18 undersökta försäljningsställen i Stockholm sålde receptfritt utan att ha anmält detta till Läkemedelsverket, enligt en undersökning som presenteras idag av Dagens Apotek. Se även vår artikel länkad nedan.

– Vi har tidigare sett studier som visat på stora brister i informationsgivningen i handeln. Återigen bekräftas att regelverket kring receptfritt i butik är bristfälligt, kommenterar Thony Björk, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund.

– Vår bestämda uppfattning är att såväl tillståndsgivning som tillsyn bör hanteras av Läkemedelsverket. Jag delar uppfattningen att det ofta kan handla om varor som införskaffats på illegal väg, eftersom läkemedelspartihandlarna endast får leverera till försäljningsställen som har anmält till Läkemedelsverket att de säljer receptfritt. Men en viktig åtgärd att vidta omedelbart kan ändå vara att strama upp partihandlarnas skyldighet att bara sälja till anmälda försäljningsställen.

Partihandlaren Swedish Match Distribution pekas ut av några av handlarna som sålt utan tillstånd, skriver Dagens Apotek. Enligt bolagets vd Jens Karlsson “måste det ha brustit i rutinerna om handlarnas uppgifter stämmer”.

Andra läser