Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Nästan hopplöst för små apotek med anställda”

Det är nästan omöjligt att leva på småskalig apoteksverksamhet i Sverige om man ska ha anställda medarbetare. Det är budskapet från Foxfarmacis vd Fredrik Skepp som nu tillsammans med vice vd:n Erik Hartgerink lämnar bolaget.

Bakgrunden till turbulensen inom Foxfarmaci, som idag driver fyra apotek i Stockholmsområdet, är att den brittiska huvudägaren och finansiären Lexon beslutat att lämna bolaget.

Lexon gav i samband med detta Fredrik Skepp och vice vd:n/driftchefen Erik Hartgerink ett erbjudande att ta över och driva bolaget vidare på egen hand.

Men efter att ha övervägt anbudet tackade de i helgen nej till detta. Istället antogs erbjudandet av läkaren Laila Hellgren, en av Foxfarmacis grundare, som nu kommer att driva bolaget vidare.

Svensk Farmaci bad Fredrik Skepp ge bakgrunden till händelserna.

– Åttio procent av intäkterna för apotek gäller receptbelagt och där är marginalerna helt enkelt för låga för att man ska kunna överleva. Om man ska driva ett mindre apotekföretag med anställda personer i verksamheten, utan att ha hela familjen engagerad, är ekvationen enormt svår, nästan omöjlig. Dagens ersättningsmodell kräver stor försäljning av schampo och hudkräm men då gäller det också att apoteken ligger där köpkraften för dessa produkter är tillräckligt hög, säger han.

– Vårt dilemma är kanske att vi varit för stora för att vara små, och för små för att vara stora. Konceptet med viss overheadverksamhet byggde på att få en lönsamhet relativt fort men det har varit svårt.

Hur ser Foxfarmacis framtid ut?

– Det blir tufft men jag hoppas och tror verkligen att Laila lyckas med ett omtag när vi nu lämnar över stafettpinnen. För egen del är jag klar med Foxfarmaci, men är sugen på nya utmaningar.

Mest läst