Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Utan kraftfull handling blir vitboken tomt dokument”

Apoteksbranschens nya vitbok anger en bra färdriktning för apoteken - men utvecklingen går i verkligheten tyvärr åt motsatt håll. Utan samlad, aktiv handling riskerar vitboken bli en munnens bekännelse, anser förbundsdirektör Kristina Niemi.

I förmiddags presenterade Sveriges Apoteksförening sin tidigare aviserade vitbok, som anger den roll man önskar för apoteken i samhället.

Sveriges Farmacevtförbunds förbundsdirektör Kristina Niemi är positiv till initiativet – men hissar också varningsflagg.

– Vitboken är en bra sammanställning över en önskad roll och utveckling för våra svenska apotek. Men vi kan konstatera att utvecklingen hittills gått åt ett annat håll än den som anges i dokumentet. Det har blivit allt tydligare att det inte går att få lönsamhet i det som är apotekens kärnverksamhet, nämligen expedition av läkemedel och arbetet med att förbättra läkemedelsanvändningen i samhället, säger hon.

– Det har resulterat i att apoteksverksamheten på många håll mer och mer kommit att handla om försäljning av produkter som tuggummi, hårborstar, träningsredskap och snacks.

Hon tycker det vore intressant att veta hur många inom apoteksföretagens ledningsgrupper som läst vitboken och hur många som ser den som ett ”styrdokument”.

– Har man uppmanat sina anställda att ta del av vitboken? Vilka aktiviteter pågår för att nå vitbokens intentioner?

I vitboken betonas farmacevternas roll som rådgivare och läkemedelsexperter.

– Det är bra. Men det våra medlemmar som arbetar på apotek vittnar om är tvärtom allt mindre tid till fortbildning inom områden som nya läkemedel och avancerad egenvårdsrådgivning. Här finns det tyvärr en stor diskrepans mellan vitbokens vision och verkligheten, säger Kristina Niemi.

– Vi skulle gärna se att intentionerna i boken blir verklighet men det krävs då en samlad aktiv handling för att kunna gå från ord till verklighet. Annars finns det en risk att vitboken bara blir en munnens bekännelse.

Andra läser