Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Ägarmonopol kvar”

Den ledande danska morgontidningen Berlingske anser sig veta att apotekarnas ”ägarskapsmonopol” blir kvar i Danmark, trots att den statliga utredningen inte är färdig.

Den danska regeringen har, som Svensk Farmaci skrivit tidigare, tillsatt en arbetsgrupp med modernisering av apotekssektorn som mål. Gruppens slutliga rapport väntas presenteras inom de närmaste veckorna.

Sedan det senaste regeringsskiftet har det mesta pekat på att någon avreglering av den strikt reglerade äganderätten för apotek i Danmark inte längre finns på den politiska agendan.

Någon total enighet tycks dock inte råda i frågan – inte ens inom den danska regeringen.

Såväl konkurrensmyndigheten som näringsminister Annette Vilhelmsen (se Svensk Farmaci nr 1/12) har uttalat sig i favör för en sådan avreglering.

I en artikel i fredagens utgåva av Berlingske dras dock redan nu slutsaten att utredningen inte kommer att föreslå någon uppluckring av reglerna för ägandet.

Slutsatsen baseras enligt tidningen på ”samtal med en lång rad centrala källor” inom regeringspartierna.

– Vi talar om en modernisering och inte en liberalisering av apotekssektorn, och det ska också vara utgångspunkten för (utredningens) slutsatser, säger Socialdemokraternas talesperson inom hälsoområdet Sophie Hæstorp Andersen till tidningen.

Andra läser