Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Inspektioner kan samordnas”

Det finns inga hinder för apoteksägare att också bedriva partihandel om man har partihandelstillstånd, men verksamheterna behöver vara separerade, enligt Läkemedelsverket.

Svensk Farmaci ringde upp Annika Babra, gruppchef på inspektionsenheten på Läkemedelsverket, apropå den aktuella frågan om apotek med eller utan partihandelstillstånd som misstänks ha sålt läkemedel vidare till exportör.

Enligt vad Svensk Farmaci erfar är bolaget Pharmera Group i Ystad en av de möjligen flera exportörerna.

Annika Babra har ingen uppgift på exakt hur många svenska apotek som innehar partihandelstillstånd.

– Det finns dock inga hinder för apoteksägare att ansöka om och beviljas partihandelstillstånd, säger hon.

– Det enda som får hända med ett läkemedel på apotek är att de levereras till konsument eller skickas i retur tillbaka till den partihandlare man köpt från. Det innebär att apoteks- och eventuell partihandelsverksamhet behöver vara separerade, säger Annika Babra.

Hittills har tillsynen av apotek respektive partihandel genomförts av olika inspektörer på Läkemedelsverket.

– Med anledning av de aktuella ärendena överväger vi nu att i högre grad samordna apoteks- och partihandelsinspektioner, säger Annika Babra.

I måndags berättade apotekaren Magnus Wetter på Skåneapoteket, som saknar partihandelstillstånd men själv uppger att han sålt läkemedel till en exportör, sin version här på sajten. Han uppger sig bland annat ha fått muntligt besked från anställd på Läkemedelsverket att vidareförsäljning i liten skala skulle vara godtagbar. Annika Babra vill dock inte kommentera Magnus Wetters uttalanden.

– Vi vill inte kommentera så länge utredning pågår i den aktuella frågan, säger Annika Babra.

Mest läst