Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Utpekat apotek har partihandelstillstånd

Apoteket inom Apoteksgruppen i Borrby pekas ut som ett av apoteken som sålt läkemedel vidare till exportören Pharmera Group i Ystad. Men apoteket har partihandelstillstånd och har inte gjort något olagligt, enligt ägaren Stig Henningsson.

Läkemedelsverket utreder nu några fall där apotek på olika sätt kan ha bedrivit partihandel med läkemedel utan tillstånd.

Ett av dessa är, som Svensk Farmaci skrivit tidigare, Skåneapoteket i Eslöv.

Det finns dock inga hinder för apoteksägare att ansöka om och beviljas partihandelstillstånd.

Enligt källor till Svensk Farmaci finns idag minst fem apotek/apoteksaktörer i Sverige som förutom tillstånd för öppenvårdsapotek även innehar partihandelstillstånd.

Ett av dessa är apoteket inom Apoteksgruppen i Borrby i Skåne.

Källor till Svensk Farmaci har pekat ut apoteket som ett av dem som ska ha sålt läkemedel vidare till exportfirman Pharmera Group i Ystad, som i sin tur ska ha exporterat läkemedlen.

– Vi har partihandelstillstånd och vi har inte gjort något som inte är i enlighet med lagar och regler, säger Stig Henningsson, en av ägarna till det skånska apoteket, som själv har ett förflutet på Läkemedelsverket.

Har ni utnyttjat partihandelstillståndet, det vill säga aktivt sålt läkemedel vidare?

– Det vill jag inte kommentera, säger Stig Henningsson.

Enligt uppgifter från en kvalificerad branschbedömare till Svensk Farmaci är det TLV:s prispress vid nyintroduktion av vissa läkemedel som gjort att svenska läkemedelspriser för vissa dyra läkemedel nu är lägre än i andra EU-länder.

Det har öppnat möjligheten att göra vinst på parallellexport av läkemedel, vilket i sin tur skapat efter en efterfrågan hos exportörer som Pharmera Group i Ystad.

Mest läst