Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Höga danska apotekarlöner stiger

Danska apotekare kan glädjas åt en god löneutveckling – en dansk apotekare på apotek tjänar i genomsnitt nästan 50 000 danska kronor i månaden. Samtidigt meddelas att 27 tjänster kapas på tidigare Laegemiddelstyrelsen i Köpenhamn.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare uppgick det danska läkemedelsverket, Laegemiddelstyrelsen, den 1 mars i år i motsvarigheten till Socialstyrelsen, Sundhedsstyrelsen.

Orsaken var främst ett besparingsbehov, se artikel länkad nedan.

I slutet av november kom beskedet att 27 tjänster på den tidigare Laegemiddelstyrelsen försvinner, skriver det danska farmacevtförbundet Pharmadanmarks tidning Pharma.

– Danmark bör ha en internationellt respekterad och stark läkemedelsmyndighet. Besparingarna sänder ut motsatta signaler och det finns risk att läkemedelsföretag nu väljer bort Danmark och istället vänder sig till andra länder, säger Arne Kurdahl, direktör på Pharmadanmark, till Pharma.

Desto mer positiv är nu löneutvecklingen för danska apotekare, rapporterar samma tidning.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare är löneläget för apotekare betydligt högre i Danmark än i Sverige.

Pharmadanmarks medlemmar inom läkemedelsindustrin, den största medlemskategorin, ökade sin genomsnittslön med 4,7 procent 2012 och tjänar nu i snitt 56 745 danska kronor i månaden.

– Det här är en tillfredställande utveckling men egentligen också ganska överraskande i dessa tider. Den kan delvis vara driven av att privatanställda byter jobb relativt ofta, säger Antje Marquardsen, ordförande i Pharmadanmark, till Pharma.

De offentligt anställda fick en löneökning på i snitt 3,3 procent (till 47 654 kronor) i år och de apoteksanställda ökade med 3,9 procent (till 48 668 kronor i månaden).

Pharmadanmark ansluter främst apotekare men även några andra yrkeskategorier inom läkemedelssektorn.

Andra läser