Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Farmacin försvinner”

Ett stort antal farmacevter på Apoteket Farmaci förlorar jobbet när Apoteket AB hårdbantar. Upprörda röster tycker att farmacin lämnar bolaget och en kräver att styrelseordförande Christian Jansson och vd Ann Carlsson tvingas bort från sina uppdrag.

En av förändringarna inom Apoteket AB-koncernen är, som Svensk Farmaci skrivit tidigare, att det stora dotterbolaget Apoteket Farmaci upphör som bolag och ersätts av verksamhet i nya enheten Vård & Företag.

I början av veckan fick anställda inom Apoteket AB-koncernen besked om sin framtid i företaget, mot bakgrund av de aviserade nedskärningarna.

Efter detta står det klart att en lång rad farmacevter inom tidigare Apoteket Farmaci förlorar sina jobb.

Enligt uppgifter till Svensk Farmaci är enheten Farmacitjänster, som bemannas med apotekare i rollen som läkemedelsspecialister, en av de som försvinner i sin nuvarande form i samband med omorganisationen.

Vissa av de anställda här har erbjudits nya tjänster medan andra tvingas sluta.

Svensk Farmaci har talat med tre farmacevter på olika nivåer inom tidigare Apoteket Farmaci. Två av dem har fått veta att de blir av med sina nuvarande tjänster.

Alla tre är upprörda och riktar på olika sätt hård kritik mot företagsledningens prioriteringar.

– Företaget har totalt tagits över av Ica-folket. Erfarna och kompetenta farmacevter med enormt viktig kunskap tvingas bort. Apoteket Farmaci har under åren lyckats marknadsföra farmacevternas kunskap och vunnit respekt för det. Med stor framgång har vi bedrivit en komplex typ av försäljning där nära dialog med kunden och lyhördhet inför vårdens behov varit oerhört viktigt, säger en apotekare till Svensk Farmaci.

– Nu ska ekonomer in och affärsmodellen ska ersättas med färdiga paketlösningar á la Ica. Det här är livsfarligt. Ledningen begår ett enormt misstag, fortsätter medarbetaren.

En annan apotekare tycker att företaget ”nu går tio år tillbaka i tiden”.

– Att vara en erfaren farmacevt har blivit en belastning inom Apoteket AB. Jag har visserligen förlorat mitt jobb men jag säger inte det här i affekt, säger apotekaren.

– Det här är riktigt dåligt tajmat. Vi har ju precis fått till stånd föreskrifter om läkemedelsgenomgångar och den äldre delen av befolkningen är större än någonsin. Det borde vara en guldålder för farmacin nu, men istället slängs den farmacevtiska kompetensen ut ur företaget. Det är otroligt dåligt skött. Visst har vi förlorat uppdrag och visst måste vi anpassa kostymen, men varför är det kompetensen och erfarenheten man skär bort?

En tredje anställd, även hen apotekare, vill sätta press på Apoteket AB:s ägare, staten.

– Det är ju staten som äger Apoteket AB. Att man inte vill använda sitt bolag som ett drivhus och utvecklingsbas för bättre farmacevtiska tjänster är obegripligt. Det blir patienterna som blir lidande av att Apoteket AB förvandlas till Ica. Vår styrelseordförande Christian Jansson kommer från Kappahl och har fel fokus och bakgrund, Pär Båtelson som var innan hade iallafall viss förankring i vården. Christian Jansson och i förlängningen vd Ann Carlsson borde bli av med sina uppdrag, jag har noll förtroende för dem, säger apotekaren.

Svensk Farmaci har gett Apoteket AB centralt möjlighet att kommentera uttalandena från de anställda. Mer information inom kort.

Mest läst