Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Helt obegripligt av Socialstyrelsen”

I Danmark är kritiken skarp mot svenska Socialstyrelsens beslut att ge farmakonomer receptarielegitimation. Det är i bästa fall ett uttryck för okunskap, i värsta fall ett försummande av värdet av teoretisk utbildning, säger Antje Marquardsen, ordförande i Pharmadanmark.

Som Svensk Farmaci skrev i fredags har Socialstyrelsen vid två tillfällen 2012 utfärdat receptarielegitimation till personer som gått den danska farmakonomutbildningen.

Den unikt danska utbildningen ges i Apotekerforeningens regi och brukar beskrivas som ett mellanting mellan den svenska apoteksteknikerutbildningen och receptarieprogrammet på universitetsnivå.

I fredags reagerade Sveriges Farmacevtförbunds ordförande Thony Björk med stor förvåning på Socialstyrelsens beslut, se artikel länkad nedan.

Nu kommer liknande reaktioner från danskt håll.

– Det är helt obegripligt att svenska Socialstyrelsen går den här vägen, och öppnar för att apotek kan drivas med farmakonomer som läkemedelsansvariga. Beslutet är i bästa fall ett uttryck för okunskap, i värsta fall ett försummande av värdet av teoretisk utbildning, säger Antje Marquardsen, ordförande i det danska fackförbundet Pharmadanmark.

– Farmakonomutbildningen i Danmark är treårig och förlagd dels till apotek, dels till Pharmakon, en skola som ägs av Danmarks Apotekerforening. Under de tre åren är det 23 kursveckor på skolan. 78 av de totalt 172 ECTS-poängen som utbildningen ger avser medicinska och farmacevtiska ämnen.

– En stor del av den teoretiska delen av farmakonomutbildningen ägnas istället åt områden som kundkontakt, humanistiska ämnen, organisationslära etcetera. Det är viktiga ämnen, men totalt sett är det knappast en teoretisk stark utbildning som matchar en receptarieutbildning, säger Antje Marquardsen.

– Utbildningen ger inte heller rätten att verka som farmacevt på danska apotek. Därför får svenska Socialstyrelsens beslut inga direkta följder i Danmark. Men legitimationen kommer säkert att användas i argumentationen för att farmakonomutbildningen är en ”farmacevtisk utbildning”.

– Farmakonomföreningen gjorde för några år sedan ett försök att kalla sina medlemmar för ”bachelor of pharmacy”. Det var inget som gjorde utbildningen bättre och de fick backa från påståendet. Men deras önskan att ge utbildningen en akademisk lyster är lika stark idag. Därför kan det svenska misstaget tyvärr visa sig få konsekvenser även här, säger Antje Marquardsen.

Mer information senare.

Mest läst