Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Lokalt avtal på Hjärtat ses som framsteg

Det nya lokala avtalet mellan SFF:s akademikerförening och Apotek Hjärtat beskrivs som bättre för medlemmarna än det branschavtal som Farmaciförbundet tecknat. Möjligheterna till kompetensutveckling och sammanhängande semester förbättras.

För en knapp vecka sedan avslutades avtalsförhandlingarna mellan arbetsgivaren och SFF:s akademikerförening på landets näst största apotekskedja, Apotek Hjärtat.

Ett lokalt arbetstidsavtal undertecknades.

Avtalet innebär bland annat att den så kallade begränsningsperioden ska uppgå till högst fyra månader, enligt arbetsgivarens önskemål.

Innebär det här att SFF lokalt nu gått med på samma regler som finns i Farmaciförbundets (FF) avtal?

– FF:s avtal är ett branschavtal. Det här är ett lokalt avtal, vilket gör att vi kan säga upp det lokalt om det inte fungerar. Det är en viktig poäng. Vid en uppsägning skulle vi återgå till reglerna i SFF:s gällande branschavtal, säger Lovisa Olofsson, ordförande i akademikerföreningen på Apotek Hjärtat.

– Dessutom har vårt nya avtal fördelen att arbetsgivarens möjlighet att förändra scheman begränsas. Ändringar ska bara ske i undantagsfall. Avtalet innebär också vissa förbättringar vad gäller övertidskompensation, kompetensutveckling och möjligheten att få längre sammanhängande sommarsemester.

Det nya lokala avtalet på Apotek Hjärtat gäller från den 3 december.

Läs mer på förbundets hemsida.

Mest läst