Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Byte av dosaktör försenas i Skåne

Även Region Skåne tvingas senarelägga sin övergång till en privatägd dosleverantör. Först den 1 juni 2013 ska Svensk Dos AB ta över.

I Region Skåne står det sedan tidigare klart att den nya aktören Svensk Dos AB tar över dosverksamheten nästa år.

Efter en upphandling gick tilldelningsbeslutet i våras den nya aktörens väg. Den juridiska processen efter beslutet är också avslutad sedan en tid tillbaka, se artiklar nedan.

Ändå har skiftet till Svensk Dos i Region Skåne, liksom i sju mellansvenska landsting (”sjuklövern”), skjutits på framtiden. Istället för den 1 januari, som tilldelningsbeslutet angav, säger det tecknade avtalet att övertagandet ska ske den 1 juni 2013.

– Det beror på att det krävs en ordentlig implementeringstid innan en ny aktör kan ta över. Även om domstolsprocessen är avslutad för vår del är tiden för kort till den 1 januari, säger Berit Nilsson, sektionschef och strategisk inköpare på Region Skåne, till Svensk Farmaci.

Hur löser ni doshanteringen i mellantiden?

– Det kan jag inte svara på, vi har inte nått ända fram. Vi har hamnat i en bekymmersam situation som vi måste lösa på något sätt.

Är Apoteket AB ett alternativ, som i ”sjuklövern”?

– Ja, det är mycket möjligt att vi hamnar där, men vi tittar också på andra lösningar.

Enligt uppgifter från två håll till Svensk Farmaci har Apoteket AB erbjudit Region Skåne att sköta doshanteringen under mellanperioden, men till ett kraftigt höjt pris – en ”dospeng” på cirka 10 kronor.

När kan ni ge besked om hur ni löser situationen fram till skiftet?

– Troligen under nästa vecka, säger Berit Nilsson.

Mest läst