Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Generikasystem måste förändras”

En samlad front aktörer inom farmaciområdet riktar nu en uppmaning till apoteksutredaren Sofia Wallström att justera generikareformen. ”De negativa konsekvenserna av systemet är så stora att de inte får ignoreras”, skriver de.

Det är företrädare för Sveriges apoteksförening, Sveriges Farmacevtförbund, Farmaciförbundet, Läkarförbundet och Vårdförbundet som står bakom apellen som publiceras på DN Debatt idag, tisdag.

Debattinlägget lyfter fram en rad problem med dagens generikasystem för patienter, läkare, sjuksköterskor och farmacevter. Systemet har bland annat effekten att apotekspersonal ”förvandlas till administratörer och försvarare av ett byråkratiskt och fyrkantigt system”, enligt skribenterna.

Aktörerna är oroade för att den pågående apoteksutredningen ”inte tar chansen att föreslå förbättringar och förenklingar i läkemedelshanteringen och generikasystemet”.

Debattinlägget argumenterar inte specifikt för den alternativa generikamodell som apoteksbranschen föreslagit.

Skribenterna förespråkar mer allmänt ”förenklingar som innebär färre byten för patienten och större möjligheter för apoteken att påverka leveransvillkor, lagerhållning och kvalitetskrav”.

Mest läst