Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Stridsåtgärd som bryter mot MBL måste stoppas”

SFF-medlemmar ges regelmässigt sämre schemavillkor än FF:s och Unionens medlemmar på Hjärtat och Kronan. En otillåten stridsåtgärd som bryter mot MBL och som Almega nu måste stoppa, enligt Sveriges Farmacevtförbund, som idag skrivit till arbetsgivarorganisationen.

Det är förbundets akademikerföreningar på Apotek Hjärtat och Kronans Droghandel som slagit larm till förbundet centralt om förhållandena.

Eftersom Sveriges Farmacevtförbund (SFF) inte undertecknat FF:s och Unionens arbetstidsavtal ges, enligt akademikerföreningarna, SFF-medlemmar regelmässigt kortare schemaperioder än FF:s och Unionens medlemmar.

Det här gäller alltså schemaperioderna och inte de begränsningsperioder som varit en stridsfråga i avtalsförhandlingarna.

Dessutom görs, av samma skäl, schemaändringar i första hand i SFF-medlemmars scheman.

Utöver detta läggs arbetspass på obekväma tider genomgående på SFF-medlemmar, enligt informationen från akademikerföreningarna.

Detta har fått Martin Lindeblad, SFF:s förhandlingschef, att reagera.

Han anser att åtgärderna syftar till att få till ändringar i det befintliga centrala avtalet, vilket är otillåtet.

– Enligt MBL är Almega skyldigt att hindra sådana åtgärder. I ett brev till Almega idag har jag krävt att de sätter sig in i vad som pågår på Apotek Hjärtat och Kronans Droghandel, och att de också förhindrar vad som sannolikt är ett pågående brott mot MBL, säger Martin Lindeblad.

Mest läst