Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Rekryteringsrace för het trio nya företag

Företagen Svensk Dos, Apotekstjänst och Apoex ser alla det bantande Apoteket AB som en bra rekryteringsbas när de snabbt ska expandera. Sammanlagt kommer över 100 nya tjänster att besättas och personer med bakgrund inom dosproduktion ligger bra till för nya jobb.

Samtidigt som hundratals får gå från Apoteket AB är nya aktörer inom dostjänst och läkemedelsförsörjning i full gång med att rekrytera för att klara sina uppdrag.

Distansapoteksföretaget Apoex, som vann upphandlingen av läkemedelsleveranser till Stockholms läns landsting, har till exempel vuxit till ungefär 40 anställda – varav ett tiotal farmacevter, huvudsakligen apotekare – och planerar att bli ännu fler.

– Vi kommer att rekrytera cirka 10–20 personer till. Framöver mycket driftpersonal, en grupp som är oerhört viktig för oss, säger Jens Berlips, vd för Apoex.

Martin Svensson, vd för Uppsalaföretaget Svensk Dos, tror på en mix mellan erfarenhet och innovation i det nya företaget.

– Det går inte bara att kopiera Apoteket AB:s upplägg. Vi tror på nytänkande med en tung it-del och nya typer av tjänster på sikt, säger han.

Företaget vann upphandlingen om att leverera dosläkemedel till Region Skåne och håller för närvarande på att rekrytera nyckelkompetens, som sakkunniga farmacevter och it-kompetens.

– Under hösten siktar vi på att rekrytera många personer med farmacevtisk kompetens och logistisk erfarenhet, säger Martin Svensson.

Den 1 juni 2013 ska Svensk Dos vara igång med sin verksamhet i Skåne. Upphandlingen i Uppsala och Västerås med omnejd, den så kallade Sjuklövern, ligger fortfarande i kammarrätten.

Innan det beslutet är klart vill han inte uttala sig om hur många tjänster de planerar att tillsätta totalt det närmsta året.

– Det jag kan säga är att det är viktigt att de vi rekryterar har en bakgrund i dosproduktion och då handlar det ju om personer som har arbetat inom Apoteket AB, eftersom det är den enda aktören som funnits hittills, säger han.

Även Tomas Hilmo, vd för Apotekstjänst AB som vann upphandlingen om dosläkemedel i Västra Götaland och Halland, ser Apoteket AB som en bra rekryteringsbas.

– Absolut, de sitter ju på en väldigt hög kompetens inom detta område.

Deras vunna upphandling i Västra Götaland och Halland överklagades, och Apotekstjänst överklagade i sin tur Svensk Dos tilldelningsbeslut i Sjuklövern. Vinner Apotekstjänst dessa kommer de att rekrytera ett stort antal farmacevter, berättar Tomas Hilmo, men även personer till kundtjänst, produktion, logistik och it.

– Om vi får de två klustren handlar det om att rekrytera en bra bit över hundra personer, säger Tomas Hilmo.

Mest läst