Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Oklara resultat av apoteksutredningen

Det blev ingen större klarhet i vad Sofia Wallströms apoteksutredning kommer att innehålla vid hennes presentation på Apoteksmässan i Kista. Dag Johannesson, konsult vid företaget Samhällsinsikt, är oroad över vad utredningen ska komma fram till.

– Vid presentationen framkom ett antal frågeställningar som utredningen ska titta på. Men man måste vara insatt i utredningen för att förstå vad den kommer att innehålla när den är klar. Jag är framför allt oroad över att viktiga frågor för marknaden kommer att krånglas till ytterligare och att andra frågor inte kommer att besvaras i utredningen, säger Dag Johannesson, som tidigare bland annat arbetat inom ledande positioner inom Apoteket AB, men nu är konsult på området.

En viktig fråga som han nämner är prissättningen av läkemedel som i dag styrs av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Dag Johannesson hoppas bland annat att utredningen ska föreslå att systemet med månadens vara ska slopas.

– Systemet med månadens vara binder upp hela marknaden. När det kommer ett beslut om ett läkemedel som ska användas av alla apotek i hela landet, ställer det till problem både för apoteken, men också för leverantörer och för läkemedelsbolagen, säger han.

Inför man istället ett tak för vad läkemedel får kosta mot kund anser Dag Johannesson att en apotekskedja exempelvis skulle kunna förhandla med en leverantör om sänkta priser på patentskyddade läkemedel genom att man också förbinder sig att även köpa generiska produkter, utan patentskydd, från leverantören.

Det Dag Johannsesson lyfter fram som en av de viktigaste frågorna för utredningen är att se över grundstrukturen för apoteksmarknaden, som han i dag anser gynnar stora kedjor. Ett problem som han nämner i sammanhanget är lagerföring av dyra patentskyddade läkemedel, vilket enskilda apoteksaktörer har svårigheter med.

– Får man 170 kronor per expedierat recept så är det ohållbart att lagra läkemedel som kostar 10 000 kronor att köpa in. Det här kan man lösa i stora kedjor där flera apotek delar på risken, men för små enskilda apotek är det omöjligt, säger Dag Johannesson.

Han konstaterar dock efter presentationen på Apoteksmässan att det är omöjligt att sia om vilka förslag på lösningar som slutligen kommer att finnas med i utredningen.

– Apoteksmarknaden behöver utrymme att leva och utvecklas. Därför blir jag orolig när jag hör Sofia Wallström att den grundstruktur som gynnar stora kedjor kommer att bli kvar. Klart är dock att en del av hennes idéer kring apoteksmarknaden inte kommer att finnas med i det slutliga förslaget. Vilka delar som blir kvar ska bli mycket spännande att se, säger Dag Johannesson.

Mest läst