Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Oklart om ansvar på två apotek

Två av Apoteksgruppens apotek i Mellansverige drivs för närvarande utan att personalen vet vem som har rollen som läkemedelsansvarig. Läkemedelsverket tittar för närvarande på ärendet.

De båda apoteken brottas enligt flera av de anställda med stora arbetsmiljöproblem.

Lagen om handel med läkemedel från 2009 anger att den som driver öppenvårdsapotek ska ha en läkemedelsansvarig farmacevt till sitt förfogande.

– Våra medlemmar på de här båda apoteken vet i nuläget inte vem som är läkemedelsansvarig, säger Lena Jäger, ombudsman på Sveriges Farmacevtförbund.

Lena Jäger har tidigare fört dialog med en av de entreprenörer som äger apoteken, vilket bidragit till att vissa förbättringar i arbetssituationen har åstadkommits.

Men anställda på apoteken har nu kontaktat förbundskansliet och beskrivit arbetsmiljön som fortsatt ohållbar.

Lena Jäger har därför flera gånger försökt nå apotekens ägare för att föra en dialog om arbetsförhållandena. Men påringningar och e-post-meddelanden har inte besvarats.

– Jag bedömde att någonting måste göras nu för våra medlemmars skull. Jag vill bland annat informera om arbetsmiljölagens grundläggande förpliktelser, säger Lena Jäger.

Nu har hon även kontaktat Läkemedelsverket om det faktum att apoteken tycks sakna en läkemedelsansvarig.

– De som är registrerade som läkemedelsansvariga hos Läkemedelsverket är personer som inte längre arbetar på apoteken, enligt personalen. Läkemedelsverket tittar för närvarande på ärendet, säger Lena Jäger.

Hon har även informerat Arbetsmiljöverket om situationen på de aktuella apoteken, som båda saknar lokala skyddsombud.

Mest läst