Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Stort motstånd mot förhandlingsrätt för landsting

Sofia Wallströms utredning överväger att ge landstingen rätt att förhandla priser på öppenvårdsläkemedel, och Region Skåne har redan testat gränserna. Idén väcker stort motstånd inom apotekssektorn, läkemedelsindustrin och hos andra vårddebattörer.

Frågan om landstingens eventuella möjligheter att direktförhandla priser med tillverkare av receptbelagda öppenvårdsläkemedel är kanske den hetaste i den läkemedelspolitiska debatten just nu.

Detta sedan Region Skåne i våras gick ut med en kontroversiell rabattförfrågan till fem bolag som tillverkar TNF-hämmare mot reumatoid artrit.

UCB som marknadsför Cimzia gav ett positivt svar och landstinget uppmanade sedermera apoteken i regionen att undvika att ta hem parallellimporterade varianter och i stället lagerhålla och expediera Cimzia från UCB.

Läkemedelsföretaget Abbott ifrågasatte förfarandet och gick till domstol. Region Skåne fick dock rätt i Kammarätten i våras – landstingets förfrågan kunde inte ses som en otillåten upphandling, enligt rätten.

Även Stockholms läns landsting har nu gått ut med en rabattförfrågan till tillverkare av TNF-hämmare.

Bland förlorarna på landstingens prisförhandlingar finns förutom de konkurrerande läkemedelsföretagen apotekssektorn. Apoteksföretagen har idag rätt att prisförhandla för originalläkemedel där det finns parallellimporterade alternativ. Denna förhandlingsrätt skulle sättas ur spel om landstingen indirekt skulle styra vilka läkemedel som ska lagerföras på apotek och expedieras i regionen.

Efter en anmälan från Apoteksföreningen analyserar TLV också landstingens handlande. Lagen om läkemedelsförmåner säger att priset ska vara detsamma i hela landet på receptbelagda läkemedel.

Enligt flera källor till Svensk Farmaci inom främst apoteksbranschen överväger den sittande apoteksutredningen att ge landstingen förhandlingsrätt under en maxprisnivå som fastställs av TLV.

I november ska ett delbetänkande presenteras där förslaget kan komma att ingå.

Frågan har debatterats i Dagens Samhälle under sommaren. Anders Lönnberg, tidigare apoteksutredare samt verksam inom läkemedelsindustrin, numera ordförande för Diabetesorganisationen i Sverige och landstingsledamot i Stockholms läns landsting, varnar för förslaget.

Han vänder sig dels mot det överdrivna besparingsnit som förslaget ger uttryck för, enligt honom. Läkemedelsinnovationer riskerar att inte introduceras på den svenska marknaden. Bostadsorten blir alltmer avgörande för vilken behandling som patienten får. Stora landsting kommer att kunna förhandla till sig större rabatter än små. Dessutom finns risken för en monopolisering av efterfrågesidan om landstingen väljer att förhandla tillsammans. Därför bör förslaget, som Lönnberg rubricerar ”kommunalisering av läkemedelsförmånen”, avvisas.

Även Johan Wallér, apoteksföreningens vd, är negativ. Förslaget skulle bland annat innebära försämrade villkor för patienter och läkare och en regional återmonopolisering av apoteksmarknaden, skriver han i ett påföljande debattinlägg.

Mest läst